Европейският еврейски конгрес шокиран и потресен от споменаването на Холокоста на руския външен министър

Европейският еврейски конгрес изрази своя шок и загриженост след днешните коментари на външния министър на Руската федерация Сергей Лавров, сравняващ подкрепата на западните правителства за Украйна с окончателното решение на Хитлер, което доведе до убийството на шест милиона евреи в Шоа.

Лавров заяви в сряда, че Съединените щати са събрали коалиция от европейски държави, за да решат „руския въпрос“ по същия начин, по който Хитлер е организирал окончателно решение за европейските евреи.

„Ние сме шокирани и ужасени от това срамно сравнение, направено от министър Лавров между действията на коалиция от демократични държави и преследването и убийството на шест милиона евреи от Хитлер в Шоа“, каза президентът на EJC Ариел Музикант.

„Това е изкривяване на Холокоста на най-елементарно ниво и ние призоваваме г-н Лавров недвусмислено да се извини и да оттегли тези коментари“, добави той.

Г-н Лавров заяви, че Западът „води война срещу страната ни със същата задача: „Окончателното решение“ на руския въпрос.

„Това не е първият път, когато министърът използва еквивалентност на Холокоста и препратки към Хитлер“, посочи Музикант. „Това трябва да спре. Докато отбелязваме през следващите дни Международния ден в памет на Холокоста, деня, в който Червената армия освободи Аушвиц, паметта на жертвите на Холокоста никога не трябва да бъде използвана по толкова ужасяващ начин.

Коментар : „Независимо дали става въпрос за войната в Украйна, енергийната криза, инфлацията или пандемията от Covid-19 – кризите осигуряват благоприятна среда за антисемити и застрашават демокрацията като цяло.“

European Jewish Congress Shocked and Appalled by Russian FM’s Holocaust Reference