Един на всеки четирима млади хора в Нидерландия вярва, че Холокоста е мит

Холокостът е историческо събитие, което започва през 1933 г. и завършва през 1945г. и по време на което нацистка Германия се опитва да унищожи евреите в съответствие със своя расистки и антисемитски мироглед. Холокостът е фундаментално събитие – етично, правно и културно, което и до днес продължава да привлича и заангажира вниманието ни-https://www.yadvashem.org/

27 януари е Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста и по този повод Авантаж споделя публикация на Европейския еврейски конгрес (Базиран в Брюксел, Европейският еврейски конгрес е представителната организация-чадър на националните еврейски общности. Тя обединява демократично избрани национални организации на еврейската общност в над 40 европейски страни, обединяващи 2,5 милиона евреи от целия континент.)

Повече от половината холандци не знаят, че шест милиона евреи са загинали в Холокоста

Повече от половината холандци не знаят, че шест милиона евреи са загинали в Холокоста, като милениалите (Милениалите, известни още като поколението Y, са тези след поколението X.  За Millennials, обикновено се смятат хората достигнали зряла възраст до края на 21 век-бел. ред.)и поколението Z са още по-невежи за истинската цифра.

Ново проучване разкрива, че 54 процента от възрастните в Нидерландия не са знаели за шестте милиона смъртни случая, нараствайки до 59 процента в групата на Милениума и поколението Z.

Проучването показа обезпокоителна липса на осведоменост за ключови исторически факти за Холокоста и собствената връзка на Холандия с историята на Холокоста.

Повече от една четвърт (29 процента) от всички анкетирани и 37 процента от милениалите и поколението Z смятат, че два милиона или по-малко евреи са били убити в Шоа („Холокост“ е английският термин, а „Шоа“ е терминът на иврит, с който се описва геноцидът, извършен от Нацистка Германия по време на Втората световна война- бел.ред.).

Близо една трета от Милениалите и поколението Z и повече от една четвърт от всички анкетирани възрастни не са знаели, че холандската гражданка Ане Франк е починала в концентрационен лагер.

Проучването сред 2000 възрастни холандци е проведено от базираната в САЩ Конференция за еврейски материални искове срещу Германия. Проучването определя Милениалите и поколението Z като респонденти на възраст под 40 години.

Броят на респондентите, които вярват, че Холокостът е мит или е преувеличен, е по-висок в Холандия, отколкото във всяка друга изследвана преди това страна – 23 процента от Милениалите и поколението Z и 12 процента от всички възрастни.

Мнозинството (53 процента от всички възрастни и 60 процента от Милениалите и поколението Z) не цитират собствената си страна като страна, в която се е състоял Холокостът.

Почти една трета (31 процента от всички анкетирани) не са в състояние да назоват нито един от повече от 40 000 лагера или гета, създадени по време на Втората световна война, въпреки че Холандия има няколко транзитни лагера, от които холандските евреи са изпращани в лагери като Аушвиц. Докато 60 процента от анкетираните могат да назоват Аушвиц, това спада до 52 процента при Милениалите и поколението Z.

Повече от една пета (22 процента) от милениалите и поколението Z смятат, че е приемливо човек да подкрепя неонацистки възгледи, докато 13 процента не са сигурни.

На въпроса дали подкрепят или се противопоставят на усилията на холандски публични фигури да признаят и да се извинят за неуспеха на Нидерландия да защити евреите по време на Холокоста, 44 процента от Милениалите и поколението Z подкрепят идеята, като само половината от всички респонденти са в полза на последните усилия.

Но повече от три четвърти (77 процента) от анкетираните казаха, че е важно да продължат да преподават за Холокоста, докато 53 процента вярват, че нещо като Холокоста може да се случи отново.

Президентът на конференцията Гидиън Тейлър каза: „Проучване след проучване продължаваме да сме свидетели на намаляване на познанията и осведомеността за Холокоста. Също толкова обезпокоителна е тенденцията към отричане и изопачаване на Холокоста.

„За да се справим с тази тенденция, трябва да поставим по-голям акцент върху обучението за Холокоста в нашите училища в световен мащаб. Ако не го направим, отричането скоро ще надделее над знанието и бъдещите поколения няма да бъдат докоснати до критичните уроци от Холокоста.

Макс Арпелс Лезер, холандец, оцелял от Холокоста, каза: „Аз съм разстроен и дълбоко загрижен от тези открития, че много от моите сънародници дори не знаят собствената си национална история. Без образование бъдещите поколения няма да разберат пълното въздействие на Холокоста в моята страна. За нас, които оцеляхме, е изключително важно бъдещите поколения да продължат нашите свидетелства, дори когато ни няма.”

Матю Бронфман, председател на работната група на Claims Conference, каза: „Сега повече от всякога трябва да оказваме подкрепа на учителите в настоящите им усилия около образованието за Холокоста и да разширяваме ресурсите им, за да не загубим тази битка от клеветниците.“