„НЕФТОХИМ“ – ПО-ЦЕНЕН ЗА „ЛУКОЙЛ“ ОТ ПЛОЕЩ? НАПУСКАТ ЛИ РУСНАЦИТЕ РУМЪНИЯ

Въпреки обещаното пререгистриране у нас, нефтогигантът все още управлява бизнеса в България и Румъния от Женева, Ротердам и Виена

„Нефтохим“ – по-ценен за „Лукойл“ от Плоещ? Напускат ли руснаците Румъния

Николай Марченко е зам.-главен редактор на „Биволъ“ от ноември 2022 г. Той е журналист, специализиран в икономически и международни теми. Работил е във в.“Сега“, бизнес портала LiveBiz.bg. Бивш кореспондент в София е на авторитетния руски в.“Коммерсантъ“.

„Лукойл“ търси купувачи за бизнеса си в Румъния и Молдова, писа в понеделник в. „Капитал“, позовавайки се на Balkan Insight. Справката на „Биволъ“ в регистрите на руските активи по света RuAssets, към които медията ни има ексклузивен достъп от партньорите ни YouControl (Киев, Украйна) както и в публикации на медиите в Румъния, показа, че засега по-ценен за „Лукойл“ е монополният му бизнес в България

“Лукойл” е третият по големина играч на пазара на горива в Румъния, който се оценява на около 2.6 млрд. евро. Нетната й печалба се е увеличила със 7% през 2021 г. – подобно на бизнеса на компанията в България, дружеството в Румъния печели от кризата с енергийните цени, пише още „Капитал“.

Според изданието, “Лукойл Молдова” притежава около 20% от пазара на горива на дребно в страната. Компанията държи около 40% от вноса на дизел и около 33.5% от този на бензин в Молдова. Компанията притежава най-голямата мрежа от бензиностанции в Молдова – 105, като през 2021 г. те са реализирали печалба около 60 млн. молдовски леи, или около 3 млн. евро. 

На “Лукойл” му предлагат да напусне Румъния от 2015 г. (Снимка: “Корреспондент” / BBC Russian)

Напусне ли „Лукойл“ Румъния, активите му придобива Shell

Според изданието SpyNews.ro, информацията за потенциалната продажба на рафинериите на „Лукойл“ в Румъния и България (след като се продаде тази в Сицилия), засега не е потвърдена. Според неназовани източници на медията сред енергийни експерти в Румъния, през следващите месеци,

продажбата на рафинериите е „възможен сценарий“, като за потенциален купувач на бизнеса на „Лукойл“ се спряга британската Shell.

Идеята, според източниците, е „Лукойл“ да поеме мрежата от бензиностанциите на Shell в Русия, а британците да получат контрол върху обектите на руснаците в Румъния. В Румъния „Лукойл“ разполага с мрежа от 315 бензиностанции и рафинерията Petrotel Lukoil S.A. в гр. Плоещ.

Lukoil Romania S.A. е австрийска компания? (Източник: "Биволъ" / RuAssets / YouControl)

Това, че «Лукойл» не планира да напуска Румъния поне през текущата година, се опровергава от още една информация. Litasco запазва позицията на водещ клиент на държавния оператор на нефтения терминал на пристанище Констанца през 2023 г., информира румънското издание Profit.ro през януари т.г.  Според медията, Litasco и ДП Oil Terminal – Constanta подписаха договор за текущата година на стойност 55,85 млн. румънски леи (около 11,3 млн. евро).

На второто място по стойността на договора с терминала е австрийската OMV Petrom (54,3 млн. леи). Договорът между Oil Terminal и Litasco, е за

„разтоварване на суров петрол от морски кораби и доставка до националната система за нефтопроводи

Conpet за изпомпване в рафинерията, разтоварване/товарене на бензин, дизелово гориво, мазут и химически и нефтохимически продукти от/в морски кораби, речни шлепове, жп цистерни, танкери, съхранение на суров нефт и петролни продукти”.

Lukoil засега оперира в България и Румъния от Женева

Същевременно 21 октомври румънският вестник Adevarul цитира Swissinfo.ch, според което базираният в Женева нефтотрейдър на „Лукойл“ Litasco SA ще бъде разделен на две компании (втората – в Дубай), като швейцарският офис ще управлява рафинериите в Румъния и България.

Litasco West според румънските и швейцарските медии ще оперира и миноритарния дял на „Лукойл“ в петролния терминал Зееланд, Нидерландия, собственост на TotalEnergies SE.  Според изданието, Litasco е продавала през рафинериите в Румъния и България около 4 млн. барела рафинирани нефтопродукти дневно по данни за 2019 г., което го прави един от най-големите трейдъри в света.

Lukoil Benelux BV (Източник: “Биволъ”)

Същевременно справката в RuAssets показва, че до края на 2022 г. активите на „Лукойл България“ се управляват от дъщерната компания на „Лукойл“ в Нидерландия, Lukoil Benelux BV, докато Lukoil Romania S.A. е регистрирана във Виена, Австрия. И двете дружества, отговарящи за България и Румъния са

регистрирани на адреси в Ротердам и Виена заедно с десетки др. дъщерни компании на «Лукойл», които оперират през швейцарската Litasco SA.  

Това донякъде опровергава твърденията, че “Лукойл” едва ли не щял да върне данъчно всичките си дейности в България, очевидно Дубай за преместване на по-голямата част от персонала на руския гигант в Швейцария, изглежда по-привлекателен. Засега нито в регистрите нито в публикациите в Румъния и Швейцария виждаме реална информация за релокация на активите в България.

По-апетитни са активите на „Лукойл“ в България

Още едно румънско издание Playtech.ro анализира слуховете за евентуалното напускане на „Лукойл“. Медията цитира интервюто на бившия вече дългогодишен изпълнителен директор на Lukoil Romania SRL Константин Тампиза от 2014 г., след започналата инвазия на Русия в Крим и Донбас и последвалите санкции.

Припомня се, че тогава „Лукойл“ продаде активите си в Чехия, Словакия и Унгария на MOL и Norm Benzinkut Kft, което шефът на румънския клон обясни с „по-скоро повлияното от случващото се в политиката, отколкото с оптимизиране на бизнеса“. „Ако конфликтът се разрасне, мисля, че същото ще се случи и в др. държави на ЕС, включително в Румъния и Молдова, по-точно „Лукойл“ ще бъде принудена да си продаде активите“, каза Тампиза тогава.

„Акциите ще се сриват, а ръководството ще трябва да взима съответните мерки“.

Това архивно интервю даде основание на редица румънски медии да цитират неназовани източници на пазара, че „Лукойл“ може да напусне страната през 2023 г.

Търсачката на адрес https://lukoil.bivol.bg показва къде и кои имоти са препродадени на завишени цени на Лукойл от фирмите свързани с Джи Пи Груп.

Според румънското издание, енергийните анализатори смятат, че Shell би могла да се завърне на пазара в северната ни съседка, който е напуснала през 2007 г., като придобие активите на «Лукойл».

„Докато работи на пълен капацитет, рафинерията Petrotel Lukoil е все още апетитен актив, но вече не е това, което беше (по важност – б.р.) преди, докато тази в Бургас, все още е“,

цитира изданието експертите. Според тях обаче е важно какво ще се случва с развитието на пристанището в Констанца в следващите 10 г., където водещ петролен играч е „Лукойл“, следван от OMV.

Припомняме, че през 2015 г. вече е имало слухове за продажбата на активите на “Лукойл” в Румъния, тогава вицепрезидентът на компания Робърт Мюлер заяви, че

не се планира напускането на пазара, макар и да са получавани оферти за придобиване на активите им в северната ни съседка.

Това се случи на фона на разследването и обиските в компанията, вкл. в рафинерията в Плоещ, като щетите за държавата тогава са оценени на 230 млн. румънски леи или около 50 млн. евро. По-рано в Букурещ е имало многократни случаи на разследване на “Лукойл” за влизане в картел с др. играчи на пазара на горивата, в т.ч. през 2012 г., когато компанията е платила около 40 млн. евро глоба.

Очаквайте скоро нови разкрития на “Биволъ” за дейността на “Лукойл” в България.