Прокуратурата при атентата в Сарафово и при аферата Nexo

Не харесвам криптоаферите …

Не харесвам и когато адвокати размахмат правни бухалки над известни разследващи журналисти като Атанас Чобанов, за което той споделя във ФБ(МЕТА):

В края на 2020 г. адвокатите на #Nexo ме заплашиха с прокуратурата ако не изтрия своите разследващи бележки за фирмата от Facebook. Подминах им писмото с транспенисиална невъзмутимост, така да се каже. https://www.facebook.com/birdreporting/posts/pfbid0ZDZMVnbAgQdDK3vteLMrYaSL7Npymt33mjVuSg9RV7MbAcT92s8U5yoyYvVz5Xo1l
Явно тези, които обслужват тази платформа в БГ не са светци и може би всичко е далеч от прозрачността в този бранш, но и точните забележки на Илиян Василев в този казус по отношение на т.нар. тероризъм и действията на прокуратурата не са пропускане. В този пост той разграничава действията при атентата в Сарафово и преводите от Nexo за друга терористична организация. Посочва и разликата в резултатите …
Очакваше се прокуратурата да се намеси в политическите маневри на Борисов и Пеевски, особено по време на третия мандат. Говореше се, че Борисов много настоява да бъде арестуван Петков, за да му го върне. Няма значение за какво, важното е камерите да заснемат как полицаи водят Петков.
Още по-ясно, че нито едно от гръмките медийни обвинения срещу голяма компания или бизнес у нас не са завършили с присъда и прокуроската атака срещу Нексо е силно компрометирана откъм способност да бъде повдигнато обвинение, което да доведе до присъда. Тази прокуратура е импотентна от правна гледна точка, но е бухалка от политическа.
В търсене на чувалите с биткойни и блокчейни (няма по-голяма комедия от това да гледаш Сарафов и Сийка да словоблудстват по темата), лъсва цялата гротескна нелепост на тези потънали в корупция и преяли с власт войни на задкулисието. Основната теза на медийното осъждане на Нексо са ….няколко превода на клиенти на Нексо към хора от Хамас. Два пъти четох и не можах да повярвам – от кога за Гешев и родната прокуратура за загрижени за подобни терористични организации? Нали не посмяха да определят Хизбулах като терористична организация по делото за терористическата атака в Сарафово и на практика я изпраха съдебно, като отправиха обвиненията си срещу двама отделни самотни вълци на организацията. И помните ли защо го направиха?
Защото Москва поддържа контакти с Хизбулах и Хамас /те имат офис в Москва и поддържат редовни контакти/ и Гешев досега не смееше да преодолее кремълското вето на определянето и като терористична организация, въпреки настояването на жертвите, на Израел и на такива като мен.
И сега същите перачи на терористичния имидж на Хизбулах са станали антитерористи и имат наглостта да обвиняват Нексо като платформа, че някой клиент, не Нексо, бил превел пари някому.
То бива, бива арогатност, но дори и за Гешев е прекалено.
Прокуратурата отдавна се намесва в политиката и е ключов играч на заклусието, но сега ще са активизира особено за да дикредитира силите, които искат смяната на главния прокурор.
Прав е Асен – у нас прокуратурата не говори пред съда /или ако го прави, се проваля/, но за това е много смела пред медиите“.
Да повторим част от написаното касаещо атентата в Сарафово :
Нали не посмяха да определят Хизбулах като терористична организация по делото за терористическата атака в Сарафово и на практика я изпраха съдебно, като отправиха обвиненията си срещу двама отделни самотни вълци на организацията. И помните ли защо го направиха?

Защото Москва поддържа контакти с Хизбулах и Хамас /те имат офис в Москва и поддържат редовни контакти/ и Гешев досега не смееше да преодолее кремълското вето на определянето и като терористична организация, въпреки настояването на жертвите, на Израел и на такива като мен“.
И ако и до днес се питате защо почти нищо не се случи в правния свят по осъждане на инициаторите и организаторите на този кървав атентат вече знаете и част от отговорите …