Център „Алеф” удължава срока на десетия литературен конкурс до 15 март

Център „Алеф” удължава срока за представяне на творби в десетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Промяната се налага заради големия интерес към темата и прекъсването на учебния процес в страната поради грипна ваканция, което затруднява директната връзка с учениците.

Новата крайна дата, до която следва да се получат ученическите творби, е 15 март 2023 година. Така желаещите да се включат в конкурса имат месец и половина допълнително, за да създадат своите произведения.

Конкурсът бе обявен на 1 октомври 2022 г. и вече няколко десетки творби са постъпили за участие в състезанието.

Темата на литературната надпревара е „История за мрак и светлина”.  Десетият конкурс   е посветен на 80-та годишнина от спасяването на евреите в България от лагерите на смъртта на хитлеристка Германия. За юбилейното издание „Алеф” дава още една възможност за участие като разширява състезателните категории. Освен за написването на най-добър художествен разказ,  младежите ще могат да се състезават и за създаването на най-добър видео разказ

В конкурса могат да участват ученици от VІІІ до ХІI клас от цялата страна и Европа. Те трябва да създадат художествен  или видео разказ на основата на исторически факти, в който да вложат и своята фантазия. Вниманието на участниците се насочва към безпрецедентния акт на спасяване на българските евреи по време на Холокоста. Със средствата на художествената литература или с похватите на киното /чрез видео разказ/ учениците ще трябва да представят тревожното време от Втората световна война, страхът на преследваните евреи и смелостта на достойни българи- спасители. Творби, които стъпват на автентични истории, ще се разглеждат с предимство. Поощрява се изследователския дух на авторите – като например издирването на очевидци на събитията или техни наследници и творчески да пресъздадат спомените им. Творческият подход към темата ще бъде високо оценен.

Според регламента художествените разкази трябва да бъдат с обем до 5 страници, шрифт Times New Roman, 12  пункта.

Видео разказите трябва да са с продължителност до 5 минути. Могат да съдържат индивидуални спомени, интервю по темата, да документират лична история,  да покажат места, където са се развили драматичните събития от преди 80 години. Флашмоб, артистични възстановки, направени от учениците, сценично разиграване на сюжети са само посоки, в които учениците могат да разгърнат заложбите си.  Могат да бъдат заснети на телефон, запаметени в облак.

Връзката за видеата или разказите трябва да бъдат получени на  адрес:  center.alef@gmail.com.

Победителят в десетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” ще бъде награден с участие в международен младежки форум в Израел. Пребиваването му там ще бъде осигурено и финансирано от Център „Алеф”.

За отличените автори са предвидени и много парични и материални награди, като класираните на първите три места в категория „Български автори” получават и право на годишни стипендии, съобразно Наредбата за стимулиране на деца с изявени дарби.

Десетият конкурс ще приключи с тридневен международен литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” през  м. юни 2023 г. За участие в него ще бъдат поканени на разноски на организаторите номинираните  автори, от които ще бъдат излъчени крайните победители. Освен тържествената церемония по награждаване, фестивалът ще включва срещи с изтъкнати писатели и дейци на изкуството и културата, изложби, творчески работилници, пленери, посещения на емблематични за региона места и др.

Конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е утвърден престижен международен форум за младежко творчество. До момента, в него са участвали над 1500 младежи от България, Австрия, Полша, Германия, Израел, Словакия, Полша, Украйна, Латвия, Унгария. Надпреварата не само дава трибуна за проявление на творчески умения, но се доказва и като средство за изграждане на гражданска позиция, за формиране на човешки добродетели и превръщането им в личностна същност.

Допълнителна информация за регламента на конкурса и организацията му е  публикувана на сайта на център „Алеф”www.alef-bg.org.