БАЩАТА НА ОСНОВАТЕЛЯ НА NEXO Е АГЕНТ “ПЕТРОВ” НА ДС И ОРТАК НА БОЙКО БОРИСОВ

Съдружник и приятел на Борисов е консултант по сигурността на Nexo

Бащата на основателя на Nexo е агент “Петров” на ДС и ортак на Бойко Борисов

Антони Панайотов Тренчев е баща на основателя на криптобанката Nexo Антони Тренчев. Последният вероятно ще стане обвиняем в близките дни за създаването на поредната схема с криптовалути за милиарди. Тренчев-баща е известен като агент “Петров” на Второ главно управление на ДС. Работил е в мисията ни в Бон, където е роден синът му Антони Антониев Тренчев. Антони Тренчев – баща е дългогодишен съдружник с Бойко Борисовген. Чавдар Чернев и други мрачни фигури на прехода, показа проверка на Биволъ във фирмените регистри. Консултант по сигурността на щат в Nexo е друг ортак на Борисов и ДС-офицер – Владимир Петев. Самият Борисов е откривал бутик на майката на Тренчев – Илияна Алипиева.

Справка от Комисията по досиетата за агент “Петров” – Антони Тренчев.

Агент “Петров” е бил очевидно особено ценен, тъй като в документите, публикувани от Комисията по досиетата, има искане от 09.05.1990 г. “да бъдат заличени всички данни” за него.

Бойко и Антони – десет години съдружници

През 1997 г., Тренчев става управител на фирмата “Джи енд би травъл къмпани” заедно с Бойко Методиев Борисов. Борисов е заличен като управител цели десет години по-късно, през 2007 г.

“Джи енд би травъл къмпани” е основана през 1994 г. от Георги Иванов Голомеев и Бойко Методиев Борисов. През същата година е основана и “Делта Травъл” – ООД със съдружници ген. Димо Генчев Кръстинов, ген. Чавдар Антонов Чернев, Георги Иванов Голомеев и Антони Панайотов Тренчев.

Извадка от Дакси показва съдружията на Антони Тренчев и Бойко Борисов.

През 2007 “Делта Травъл”, преименувана на “София Делта”, става съдружник в “Джи енд би травъл къмпани” заедно с Бойко Борисов.

По това време бъдещият главен секретар на МВР и премиер на България се занимава с охранителен бизнес и е бил вербуван като агент “Буда” от ЦСБОП заради връзките си с “оперативно интересни лица” от подземния свят.

През ген. Димо Кръстинов се появява друга интересна връзка. Той е съдружник във фирмата “Елмаз 24”, част от т.нар. кръг “Банкя”. За кръга “Банкя” пръв заговори премиерът Бойко Борисов след като Биволъ публикува  Досието “Буда” в началото на февруари 2013 г.  Тогава Борисов заяви, че зад това разкритие стои именно тази полумитична задкулисна група, към която се причисляват бивши лидери и висши ченгета на комунистическата и ранната посткомунистическа държава.

Осветяването на този кръг от Бойко Борисов, показа че той е бил добре запознат с него, а съдружието на Борисов с генералската фирма и Тренчев показва и формалната му връзка с него.

Според публичната информация групата обединява фигури свързани с ДС като Виктор Вълков – бивш външен министър в правителството на Димитър Попов (Агент “Пенчо” на ВГУ на ДС) , Максим Димов – депутат от ДПС и ковчежник на НДСВ, Димитър Събев (Агент “Асен” на ВГУ на ДС), ген. Димо КръстиновИван Саздов – шефа на тенис клуба в Банкя, който се появи покрай “Къщата в Барселона”, Евстати Гюров (щатен служител на ДС) и други.

За лидер е считан ген. Чавдар Чернев, който в началото на 90-те оглавява СДВР и на него се приписва въоръжаването на първите мутренски групировки. Според запознати, именно Чернев е лансирал кариерата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, издигнал се до дясна ръка на Бойко Борисов, преди да завърши политическото си битие безславно след скандала “Апартаментгейт”.

Името на този кръг идва от ресторант “Бялата къща” в Банкя, където се провеждат сбирките. По-късно част от “кръжочниците” се прехвърлят към ресторант “Монтерей”, където се форматира друг кръг със същото кодово име, но с повече участници и лидер бившия високопоставен офицер от ПГУ на ДС ген. Любен Гоцев. На последния се приписва и основаването на т.нар. “Генералско движение” в средата на 90-те г. на миналия век, което обединява повечето от участниците в неформалните “генералски” кръгове като “Банкя” или “Монтерей”.

Тези задкулисни групировки всъщност несменяемо управляват държавата по време на целия “Преход”, като всички активни политически или икономически играчи на обществената сцена неизменно са техни проекти и марионетки, сочат данните и анализите на информирани оперативни източници.

Близък приятел на Борисов е консултант по сигурността на Nexo

Друг ДС-кадър и приближен на Бойко Борисов е в момента щатен консултант по сигурността на Nexo, разкриха вътрешни източници за Биволъ. Става дума за Владимир Цонков Петев – щатен служител на СГУ на МВР-ДС.

Петев се появява в съвета на директорите на „Интербулпред“-АД, регистрирана през есента на 1997 год., зааедно с Бойко Борисов, Евстати Гюров, ген. Чавдар Чернев, Румен Николов – Пашата и ген. Димо Кръстинов. Година по-късно той става съосновател на “Ти Би Ай – 97” – АД заедно с Бойко Борисов и Тодор Толев – застрелян през 2003 г.

Същата тази 1997 г. Петев става съдружник в охранителната фирма “Ипон – Агенция за сигурност и охрана” – ООД.  Според “Швейцарския доклад” за криминалното минало на Бойко Борисов, Петев е един от най-близките приятели на Бойко Борисов. Те са служили заедно и съвместно са тренирали карате.

За да се допълни картината на отношенията на Борисов със семейството на Тренчев и Nexo, трябва да се спомене и една светска изяви на Борисов като кмет на София, когато той се появи на откриването на бутик на майката на Антони Тренчев – Илияна Алипиева.

Алипиева е представител и вносител на известни модни марки и притежава няколко бутика в София.

От политиката до криптофараона

На този фон едва ли е случайно, че Антони Тренчев, синът на агент “Петров” и Илияна Алипиева, влезе в политическия проект на Меглена Кунева. Тя беше инсталирана от Мултигруп за юридически съветник в “правителството на мутрите” на Беров. Известна е и ролята ѝ  в Аферата “Габон” на ПГУ и в Балканбанк на Иван Миронов.

В Движение България на Гражданите на Меглена Кунева се включиха и други известни днес политически лица като Тома Биков, който изживя катарзис и се превърна в най-ревностния трибун на ГЕРБ.

За разлика от Биков, след провала на проекта ДБГ, Антони Тренчев – младши се ориентира към бизнес дейности. Той стана основател и лице на криптобанката Nexo.

Nexo попадна във фокуса на общественото внимание преди години покрай скандалната фондация Хелп Карма. Оказа се, че съоснователят на Nexo Коста Кънчев е братовчед на Константин Кръстев, основател на Хелп Карма.

Покрай инвеститорите в Nexo се появи и интересна руско-българска връзка, Nexo е подкрепена при старта си до средата на 2019 г. от Arrington XRP Capital, хедж фънд създаден от влиятелния основател на TechCrunch Michael Arrington.

Съветник в екипа на Arrington е Наталия Караянева, родена рускиня, но станала българка след брака си с Петър Караянев. Последният е син на Елена Караянева, която е търговски директор на фирмите на Ветко и Маринела Арабаджиеви и беше арестувана заедно с тях по обвинения за пране на пари и данъчни измами.

След разкриването на тези връзки и публикацията им във Facebook от Атанас Чобанов, той получи заплашително писмо от адвокатите на Nexo, в което се настояваше да се изтрие публикацията.

Криптобанката Nexo първоначално е регистрирана в Естония и претендира, че има естонски лиценз, но това се оказва невярно. Тя набра огромен капитал извън полето на банковите регулации, предлагайки нереално високи лихви на вложителите.

Като действителен собственик на Nexo е деклариран Коста Калинов Кънчев. Той притежава 100% от Нексо Инк, регистрирана на Кайманските острови. Тя е собственик на Нексо АГ в Швейцария. В България Nexo присъства през Ен Ди Ес ЕООД, която е собственост на швейцарската Нексо АГ. Но това не е всичко. Nexo има сложна корпоративна структура в чужбина и използва за операциите си фирми в Обединеното кралство, САЩ, Естония и Латвия. Иначе и Кънчев и Тренчев са декларирали, че живеят постоянно в Обединените Арабски Емирства.

Информация за Нексо от българския търговски регистър.

В крайна сметка миналата година криптобанката попадна на мушката на регулаторите в САЩ и срещу нея беше заведено прокурорско дело в щата Ню Йорк.

По оперативни данни немската полиция се е интересувала от Антони Тренчев и майка му Илияна Алипиева още преди няколко години, когато на власт в България беше бившият съдружник на Тренчев-баща Бойко Борисов. По линия на международното сътрудничество са били поискани дискретни справки за тях от ГДБОП и ДАНС. Не е ясно какво е станало с това запитване.

Въпреки тези тревожни сигнали от чужди партньори, българските служби са оставили Nexo да води операциите си от България, подобно на измамата OneCoin на Ружа Игнатова. Всъщност, сегашните действия на прокуратура са форсирани отвън, чрез международна операция на Европол, водена от Германия.

Има ли връзка между комфортната бизнес среда, в която разцъфтя новата многомилиардна крипто схема и ДС-менторите, контролиращи и днес български служби и прокуратура? Вероятно бившият премиер Борисов е наясно с отговора, както е наясно и с кръга “Банкя”. Засега в публичните си коментари той предпочита да насочва вниманието към даренията от служители на Nexo за партията Демократична България и не обелва нито дума за дългогодишното си съдружие с Тренчев-баща.

Асен Йорданов Биволъ, Атанас Чобанов BIRD

Статията е допълнена с информация за Владимир Петев и Илияна Алипиева на 15 януари 2023 г.