Адв. Кашъмов: С „делата-шамари“ затварят устата на разследващите журналисти

Не бива „дела-шамари“ да могат злоумишлено да се водят с цел да бъде затворена устата на критикуващите, на разследващите журналисти. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ адв. Александър Кашъмов, защитник по т. нар. „дела-шамари“.

„Става дума за голямо количество дела, може би да са, така да кажем, за последното десетилетие със сигурност десетки и повече. Това са дела, които в редица случаи политици или бизнес личности водят срещу било журналисти, било медии, било активисти от неправителствения сектор. Най-често това е заради разследвания, заради критични публикации, заради тази важна дейност, в която всъщност според мен българските журналисти се оказаха на по-високо ниво като качество и по-дълбоко загребаха, отколкото официалните институции като прокуратурата например“, допълни адв. Кашъмов пред Агенция Фокус“.

„Двете най-известни „дела-шамари“ в България – става въпрос за дела, които са известни в Европа, са делото срещу „Медиапул“ и Борис Митов от страна на бившия председател на Софийския градски съд, в което те бяха осъдени на първа инстанция да платят обезщетение в размер на 60 000 лева, което е една огромна сума за публикации, които в крайна сметка са съпровождали неговото кандидатиране за пореден път за мандат. И друг казус, който още няма решение на първа инстанция, е голямото търговско дружество „Еврохолд“, което заведе дело срещу „Биволъ“, заради критична публикация, в която се обсъжда собствеността на това дружество“, уточни адвокатът.

Той допълни, че  точно такива дела не бива да могат злоумишлено да се водят с цел да бъде затворена устата на критикуващите, на разследващите журналисти.

„А по въпроса за реакцията на Министерството на правосъдието искам да кажа, че всъщност ние излязохме с призива в понеделник, а още във вторник се получи инициатива от Кабинета на министъра на правосъдието, но все още нямаме категорично потвърждение. Очакваме, че следващата седмица ще имаме такава среща“, допълни адв. Кашъмов.

На въпроса дали подобни юридически казуси не са ходене по тънък лед, той отговори:

„България е един такъв барутен погреб, в който всъщност от една страна качествени и добросъвестни журналисти ровят, за да извадят на светло аферите на властта, но от друга страна тъкмо критиците в обществото стават и обект на атаки, много злостни, чрез обиди, чрез клевети. Това са основните дела свързани, т.нар. „дела-шамари“. Но има едни такива обиди и клевети, които са злонамерени, те са всъщност извършени, осъществени с цел да бъдат атакувани хората, които искат да бъдат свободни, независими, да дадат свободно и независимо мнение, или да извадят информация, да подложат на критика управлението. И това е точно този, както вие се изразихте, тънък лед.

Всъщност това, което се прави, е един тънък баланс. Ние не призоваваме за това да бъде изцяло позволена пълна свобода на това да бъдат атакувани по недопустим начин хората, ние сме за това честното говорене, т.нар. в практиката в Европейския съд по правата на човека „разумна публикация“, етична публикация, да не бъде лесно атакувана чрез такива дела и да има една такава база на преценка на ранен етап от съд, така че да не се точат години наред дела срещу качествени журналисти, които да усещат угрозата на държавната репресия в момента, в който си вършат другата работа“.

Авантаж по https://sbj-bg.eu/