БОЕЦ сезира OFAC за нарушаване на санкциите по закона „Магнитски“ от ГЕРБ.

БОЕЦ внесе сигнал до г-н Джим О`Браян, ръководител по координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ чрез посолството на САЩ в България. за нарушаване на санкциите по закона „Магнитски“ наложени на Владислав Горанов – бивш финансов министър в правителствата на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. 

В сигнала БОЕЦ посочваме:

   На 13.02.23г. при свое участие в телевизия БТВ, Владислав Горанов  – санкциониран по закона „Магнитски” заяви, че е член и продължава да е член на политическа партия ГЕРБ. Според чл. 12 ал.4 от Устава на ГЕРБ всеки член е длъжен да плаща редовно членски вноски в касата на партията. При неплащане на членски вноски според чл. 13 ал.1 т. 3 съответния член отпада и членството му се прекратява. Според твърденията на Владислав Горанов той продължава да е член на политическа партия ГЕРБ. Това означава, че Владислав Горанов и след налагането на санкциите по глобалният закон „Магнитски” продължава да извършва плащания за своите членски вноски към политическа партия ГЕРБ, която се финансира и с неговите пари.

Прилагаме линк към интервюто на Владислав Горанов:

https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/vladislav-goranov-razbira-se-che-sam-chlen-na-gerb.htm

БОЕЦ считаме, че извършваните плащания към политическа партия ГЕРБ без значение от размера на сумите са недопустими, в нарушение на принципите и санкциите на закона „Магнитски”. По този начин политическа партия ГЕРБ се превръща в организация финансирана със средства придобити по престъпен начин чрез корупция. Със средства на ГЕРБ се финансират и пътувания на членове на ръководството на партията до САЩ, което вече представлява пряко нарушение на закона „Магнитски”.  БОЕЦ сме предали на американските власти доказателства за съучастието на Бойко Борисов в престъпленията, в които е уличен и Владислав Горанов, а горепосочените факти потвърждават тяхната свързаност, която продължава и към момента.

В сигнала изразяваме и нашата позиция, че  със своите действия и изяви Бойко Борисов компрометира закона „Магнитски“ и усилията на OFAC. На среща с членове на ГЕРБ в Стара Загора на 11.02.2023г. Борисов заяви, че дълбоко вярва, че Горанов е невинен и обясни, че ГЕРБ са „ударени“ и Горанов е санкциониран защото депутатите на ГЕРБ не са се регистрирали в парламента по време на гласуването на законопроекта за съдебната реформа. Борисов внушава, че закона „Магнитски“ се използва от американските власти, за да наказват невинни хора и да се намесват във вътрешните работи на чужда държава чрез натиск да бъде приет конкретен законопроект. БОЕЦ считаме това за недопустимо.

Очакваме следващите санкции по глобалният закон „Магнитски“, като през следващите дни БОЕЦ ще предоставим и нови данни и документи за извършени престъпления и участие в корупционни схеми, както и прикриване на корупция и нарушаване на човешките права извършени от Бойко Борисов и Иван Гешев.

Битката продължава!

#БОЕЦ