ВЛАСТОВИ СЪТРЕСЕНИЯ В МОСКВА…

Кои не бяха на речта на Путин?
ВЛАСТОВИ СЪТРЕСЕНИЯ В МОСКВА…
*** Германия блокира градежа на руски АЕЦ в Унгария и Турция.
На речта на Путин не бяха забелязани кметът на Москва Сергей Собянин, ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров, началникът на Генералния щаб на руската армия и командир на Обединената група войски в Украйна Валерий Герасимов, неговият заместник Сергей Суровикин и Евгений Пригожин – създателя на частната армия „Вагнер“, ръководителят на Крим Сергей Аксьонов.
Личният самолет на Кадиров е засечен в полет за Абу Даби, където той прекарва повечето от времето си. За Герасимов и Суровикин няма информация защо не са присъствали, макар че изобилстват всякакви слухове и конспирации.
От друга страна отсъстващият като тях олигарх Пригожин остро атакува Герасимов и министъра на отбраната Шойгу, че са предатели и са оставали неговата „Вагнер” без снаряди и артилерийска и въздушна подкрепа.
Официално кметът на Москва Собянин е болен. Но болният веднага след събитието с Путин направи следния коментар:
„Боевете в Украйна все още продължават. И може би на някого изглежда, че сега не е моментът да правите планове за бъдещето. Но, както чухме, президентът изпрати точно обратното послание. Владимир Владимирович формулира дългосрочни задачи – развитие на транспортната инфраструктура, промишлеността, образованието, здравеопазването и подобряване качеството на живот на гражданите“.
Същевременно Абхазия – сепаративна република, призната само от Москва, се отказа да влиза в състава на Русия. „Това са само слухове и нямат нищо общо с действителността”, заяви абхазкия председател на техния Съвет за безопасност Сергея Шамба, подкрепен от десетки политици и обществени дейци. Но пък така наречения президент на републиката Аслана Бжания е в Москва и присъстваше на събитието на Путин.
Едуард Басурин – от лидерите на милицията на донецките сепаритисти съобщи, че вече няма нищо общо нито с тях, нито с руското министерство на отбраната, защото е решил и е станал пенсионер. Напоследък той и Пригожин бяха комбина.
Вероятно в Москва се готви поредната чистка на несправилите се с войната и окупацията на Украйна, както и на евентуални съперници за поста на Путин, какъвто се сочи Собянин.
*** личното ми мнение: Уолстрийт джърнъл твърди, че сгледата на Путин и Си Дзин Пин ще е в Москва и ще се проведе в близките месеци. Предстоящото посещение на китайския ръководител и срещата му с Путин ще реши въпроса за властта и дали споменатите отсъстващи ще изгорят от нея.
Очаквам Пекин да подкрепи Кремъл, вкл. и с оръжия, понеже това му е интересът, макар че иначе публично ще говори за мир.
Но за разлика от американската медия по моя информация Пекин е притиснал Кремъл мястото да е китайската столица, а сега Русия търгува времето времето на посещението, понеже тя бърза с него.
*** Междувременно Германия нанесе тежък удар върху Русия – тя блокира всякакви доставки от „Сименс“ – в консорциум с „Фраматом“ за доставки на системи за управление на строящите се руски АЕЦ в Турция и Унгария поради опасения на регулатора, че „това оборудване може да се окаже в Русия.”
Унгарският външен министър протестира срещу решението като покушение срещу унгарския суверенитет. Ердоган реши за започне преговори по проблема с Германия, като се дадат гаранции срещу реекспорт, но малцина вярват в техния успех.
Напомням, че родната енергийна стратегия предвижда и строеж на 2 руски реактора в АЕЦ „Белене” – единият доставен като скрап, другият – недоставен, защото производството им е спряно от близо три десетилетия.