„БМФ Порт Бургас” АД участва в българо-турски бизнес форум в Бургас

„БМФ Порт Бургас” АД взе участие в престижния българо-турски бизнес форум, който се проведе вчера в Международния конгресен център в Бургас. Над 350 фирми присъстваха на двустранния форум, организиран от  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Търговския отдел на Турското посолство в София. Изпълнителният директор на „БМФ Порт Бургас” АД Борис Балев се включи със своя лекция в Панел II, който беше на тема ”Правене на бизнес в България/Турция”. Г-н Балев представи капацитета и възможностите на дружеството пред компании от Република Турция и покани гостите да посетят терминалите след последния панел на форума. За целта концесионерът организира трансфери до пристанището с влекачи и микробуси. Около 30 представители на турския бизнес на място се запознаха с извършените от „БМФ Порт Бургас” крупни инвестиции в обновяване и модернизиране на техниката и пристанищната инфраструктура, които доведоха до бърз темп на развитие през годините.

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на иновациите Александър Пулев, кметът на Бургас Димитър Николов, извънредният и пълномощен посланик на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок, председателят на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара Бурхан Немутлу, зам.-министъра на туризма Мариела Модева, зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев и представители на бизнеса.

Форумът бе открит от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който в приветствието си към участниците изрази задоволство от големия интерес на фирми от двете страни към първото присъствено събитие след отпадането на ограниченията, наложени по време на COVID -19 пандемията.

Г-н Бурхан Немутлу, президент на Българо-турската търговско-промишлена камара посочи, че Турция е един от водещите партньори на България и потенциалът за сътрудничество е огромен, но не се използва максимално. Беше подчертано, че съвместната камара се стреми да изгражда мостове на доверие и разбирателство между бизнеса от двете страни.

Г-жа Синем Таштан, търговски съветник на Турското посолство информира, че към момента турските инвестиции в България възлизат на 2,5 млрд. евро. В България работят около 70 активни турски компании, които осигуряват 15 000 работни места. Текущият търговски оборот е около 5,2 милиарда евро. През сухопътните гранични пунктове между двете страни преминават над 2200 товарни автомобила на ден.

Юлиян Балчев, старши експерт в Българска агенция за инвестиции, представи възможностите за инвестиции и търговия в България, а кметът на Бургас Димитър Николов очерта възможностите за инвестиции в бургаския регион, които обхващат сферата на туризма, ИТ сектора и индустриалните зони.

Форумът завърши с двустранни бизнес срещи между компании от Турция и България.