Велико Желев и неговите имоти в Дубай

НАП е направила проверка на имотите на Велико Желев в Дубай. Целта на проверката е била да се установи произходът на средствата, с които са били купени недвижимите имоти, и дали те са били декларирани.
Миналата година излиза журналистическо разследване с името Dubai Uncovered, според което над 240 български граждани притежават имоти в #Дубай за над 160 млн. долара. Един от тях е Велико Желев, който беше арестуван по обвинение за принуда с бой, а по-късно освободен срещу гаранция от 20 хил. лв.
Ето и имотите, които притежава Велико Желев в Дубай:
Имот с площ над 268 кв.м на изкуствения остров с форма на палма Palm Jumeirah, оценен над 1 млн. долара.
9 апартамента с площ между 47 и 131кв.м. в един от най-скъпите райони – Дубай Марина – с обща стойност над 4.1млн. долара и обща площ над 1000кв. м.
Други лица, които фигурират в разследването са майката на депутата от #ДПС Делян Пеевски, сестрата на зам. главния прокурор Борислав Сарафов, строителката на българския павилион за „Експо 2020“ в Дубай Ралица Иванова и на сестрите Гергана Симова и Елица Прошенска, които трябва да възстановят почти 400 000 лв европейско финансиране за къща за гости.
Велико Желев е един от най-облагодетелстваните строители по времето на #ГЕРБ. Строителната му империя започва да се развива по времето на кабинета „Станишев“, но получава големия си тласък при управлението на ГЕРБ. Малка част от проектите на Желев са автомагистрала „Хемус“ и Северната скоростна тангента, както и бъдещият тунел под Шипка.