ВКЛЮЧИХА ЛАУРЕАТ НА „АЛЕФ“ В ПЪРВИЯ ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ АВТОР

София бе домакин на първия Ден на европейския автор, който се проведе на 27.03.2023 г. Събитието бе инициирано от българския еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. В него участваха представители на държави от цяла Европа, ангажирани в различни сфери на литературния свят – писатели, редактори, издатели и др. Сред тях бе и Милица Иванова, лауреат на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф”.
Носителката на първа награда в деветото издание на надпреварата сподели за любовта си към словото и книгите, както и за мотивацията да участва в конкурса на „Алеф” за втора поредна година.
Събитието бе открито от българския еврокомисар Мария Габриел и носителят на Европейската награда за литература за 2021 г. писателят Георги Бърдаров. То продължи с три креативни панела, посветени на конкретни области от света на литературата. Милица Иванова се включи в творческата работна група, чиято тема беше свързана с ролята на медиите и технологиите с цел популяризиране на четенето на книги.
Денят на европейските автори имаше за цел да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура, както и като инструмент за индивидуално придобиване на умения, допринасящи за предоставянето на учащите на подходящи способи – чрез четене да се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства. Целта на общоевропейския празник бе да обедини книгите и образователния сектор в стремеж да свърже хората с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.
Европейският ден на автора постави началото на една нова литературна традиция в цяла Европа, която да събуди любовта към словото и книгите у младите хора.