Украински дипломати благодариха на местните власти в Бургаския регион

Почетният консул Димитър Караненов награди  кметове и НПО за подпомагане на украински бежанци

Украинското посолство и почетният консул на Украйна в България Димитър Караненов изразиха благодарност към кметовете на общините Бургас, Приморско, Несебър, Созопол и Поморие, както и на представителя на неправителствената организация Лайънс Клуб „Виа Понтика“ – Деян Денев и представителя на ротарианската общност в Бургас – Катя Касабова за съществения принос в отстояване на принципи на международното право и оказването на хуманитарна помощ за украински граждани, пострадали от руската агресия. Официалната церемония по връчване на благодарствените грамоти се състоя в сградата на Община Бургас днес и бе по повод навършването на 1 година от началото на войната в Украйна.  Грамотите в знак на признателност бяха връчени лично от г-н Димитър Караненов, както и от името на Н.Пр. Виталий Москаленко – посланик на Украйна в България, чиито мандат изтече този месец.

„Организацията, която местните органи успяха да създадат по отношение на регистрацията на всички украинци, създаването на кризисните щабове и цялата логистика, която се извърши през последната година бяха удивителни. Нашият регион, беше лицето на държавата по това време и това го дължим на всички вас”, заяви почетният консул на Украйна в България Димитър Караненов.

Над 50 хиляди украински бежанци са получили статут за временна закрила в бургаски регион през последната година, а реално пребиваващите са били около 65 хиляди. Работата по приемането и адаптацията на украинските граждани бе насочена пряко към здравеопазването, осигуряването на места в детските градини и училищата и оказване на съдействие в намирането на работа за украинските бежанци.

Като за финал присъстващите в залата си пожелаха повече украински туристи и инвеститори в България и стана ясно, че  голям украински холдинг има намерение да направи инвестиция в бургаския регион и ще се отворят много нови работни места.