Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”отдаде почит на спасителите на бургаските евреи

В навечерието на 10 март – Денят на спасяването на българските евреи от Холокоста Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”  отдаде почит към смелите и достойни представители на бургаската общественост, които в опасните години  на Втората световна война  са защитили и спасили своите съграждани евреи от ешелоните на смъртта.

Осемдесетата годишнина бе отбелязана в Бургас на пл.“Толерантност“ пред много граждани, като присъстваха представители на Община Бургас, областна управа, посланика на Република Полша в България,  БПЦ, политически партии и ученици.

 

 

За поредна година прави впечатление, че политическите партии и техните бургаски представители отсъстват от уникалното събитие с изключение на ПП ГЕРБ и представител на „Зелено движение“ от коалиция ДБ -Даниела Божинова.

Честването започна със закъснение поради умишленото забавяне на фирмата, която трябваше да озвучи събитието – „Протехника инвент“.

След чудесното изпълнение на цигулка всичко започна със словото на Алберта Алкалай от Център „Алеф“, която е пряк наследник на засегнатите евреи при Холокоста.

Кратки слова изнесоха кметът Димитър Николов, представител на БПЦ от Сливенска епархия и посланикът на Република Полша у нас.

Посланикът на Република Полша в България

Ученици  с бели балони и стикери „Мога да бъда СПАСИТЕЛ на българските евреи“ припомниха имената на някои от най-ярките български спасители на евреите.

Венци и цветя поднесоха кметът на Бургас, областната управителка, министерства, политически партии посолствата на Полша и Израел.

Тържеството завърши с пускането на десетки бели балони в небето над Бургас.

Авантаж