Център „Алеф” ще се поклони пред спасителите на бургаските евреи

В навечерието на 10 март – Денят на спасяването на българските евреи от Холокоста Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще отдаде почит към смелите и достойни представители на бургаската общественост, които в опасните години  на Втората световна война  са защитили и спасили своите съграждани евреи от ешелоните на смъртта.

През тази година страната отбелязва 80 години от уникалното и рядко събитие в новата история на човечеството – спасяването на цял един етнос от унищожение. България е единствената държава, в която всички граждани от еврейски произход оцеляват, благодарение на решителното и бурно противопоставяне на целия народ, пожелал да защити не само една високо справедлива и хуманна кауза, но и своето собствено национално достойнство.

И тази година Център „Алеф”, който е приел за своя кауза съхраняването на паметта за спасителите, организира възпоменателна церемония пред паметника на Благодарността в градско пространство „Толерантност”  между улиците „Александровска”  и „Богориди”. Церемонията ще се състои на 9 март 2023 г. от 12.30 часа.

„Алеф” кани всички граждани да отдадат почит пред паметта на невинно загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот,  да изразят признателност към своите смели и достойни предци и решимост да не допуснат забрава на техния пример от бъдещите поколения.