Сплашването стана патент на този Радев кабинет и на самия Радев.

За мен поне е безспорно, че тъй “изтеклия” с активен ентусиазъм доклад на министър Велкова е активно политическо мероприятие.
Не ми се струва вероятно, когато валутният борд е преживял четири големи кризи без проблем (1997-8, 2009-2010, 2020-21 и 2022), финансов министър да плаши с падане на борда и помощ от МВФ, за да се спаси от фалит. Това е на фона на рекордни износ, фискален резерв и резерви на валутния борд.
Че е мероприятие говори и директното обвинение към парламента на кабинета Петков, че направил социалните плащания постоянен разходен компонент – сякаш в такава инфлация е по-добре пенсионерите с живота си да вържат бюджета. А въпреки своята политкоректност, вицепремиерът Пеканов е направил следния коментар в приложенията към доклада:
“При относително високия номинален рьст на икономиката обаче, не откриваме достатъчно ясни потвърждения, които да идентифицират възнагражденията в публичния сектор, като водещ фактор за формиране на значителен бюджетен дефицит.”
Не, всъщност, за да се скрие срива в приходите през януари 23 спрямо януари 22 – (22% по малко приходи от мита, 10% от акцизи, 9% корпоративна печалба), министърът търси всякакви проблеми в разходите, за сплаши с финансов колапс. Спадът на събираемостта е в година с 16% инфлация, т.е по-висока данъчна база. (В разходите за 2022 влизат и платените 700 млн лв за и инХаус строителите).
Сред предложените мерки освен 10% орязване на разходите на министерствата – срещу което те въстават – влиза и връщане на намаленото ДДС (това е ОК) и вдигане на акциза за тютюневи изделия. Но не и на горивата, които са с най-ниския акциз в ЕС при най-ниска цена на руския петрол. Аджеба, какво стана с онези 700 млн повече приходи от Лукойл ?
Сплашването стана патент на този Радев кабинет и на самия Радев. Като се почне от самото му начало с потъването на държавата без руски газ, минем през влизането във война с оръжията за Украйна, абсолютния пас при развихрилата се пропаганда срещу еврото и стигнем сега до идващия финансов колапс.
За да спечелят руските лобита в газа, петрола, военната техника и българо-руския суверенитет спрямо еврозоната.
На принципа: “Клати държавата, за да гласуват хората за стабилност”.
А стабилизаторът от Банкя вече загрява да ни стабилизира.