Германия, Полша и Израел отбелязаха 80-ата годишнина от Въстанието във Варшавското гето

Германският президент призна отговорността на страната за избиването на евреите и помоли за прошка

Лидерите на Германия, Полша и Израел отбелязаха 80-ата годишнина от Въстанието във Варшавското гето.

На 19 април 1943 година войници от елитните нацистки сили СС влизат в гетото, но срещат въоръжената съпротива на евреите. Въпреки че евреите били по-малобройни и по-лошо въоръжени от нацистите, те успяват да удържат съпротивата до средата на май.

Повече от 56 хиляди души от Варшавското гето са били или убити, или депортирани в концентрационни лагери. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призна отговорността на Германия за избиването на евреите и помоли за прошка.

„Дойдохме тук – президентите на Израел, Полша и Германия, за да отбележим 80-ата годишнина от Въстанието във Варшавското гето, да почетем участниците, да почетем бойците, които са се сражавали не само за собствената си чест, но и за нашата, да почетем цялата общност. Въстанието във Варшавското гето не е единствената форма на съпротива и не е единственото въстание. Както културата на Варшава преди Холокоста е била многолика, така и ние сме имали толкова много нейни нюанси и аспекти по време на периода на съпротива”, заяви израелският държавен глава Ицхак Херцог.

кадър от Нова ТВ

Авантаж по https://nova.bg/news/