Голям преврат – Малък преврат. Един и същ свидетел

Голям преврат – Малък преврат. Един и същ свидетел

Атанас Чобанов

Димитър Стоянов

В службите има оперативна информация за лица, финансирани от обкръжението на Васил Божков, подготвящи масови безредици по време на граждански протести, с цел да бъде съборена властта в републиката и извършването на опит за преврат – с този мотив започват стотици искания за СРС, прилагани през 2020 спрямо протестиращите срещу Борисов и Гешев.

Документи, с които медията ни се запозна сочат, че актуалният през последните седмици “преврат” срещу Гешев с участието на олигарси, фигури от ъндърграунда и дори журналистите от BIRD.BG, е своебразно продължение на “преврата” от 2020 г. И тогава и сега данните на прокуратурата идват от показанията на един и същ свидетел: Ивайло Серафимов Серафимов.

Свидетел или лъжесвидетел?

Серафимов е дежурен свидетел на прокуратурата по най-различни гръмки дела през годините. Държавното обвинение дори го е преследвало за лъжесвидетелстване през 2009 г., когато той се отмята от показанията си по делото за покушението срещу Златко Баретата. Прокуратурата тогава го подозира, че е станал защитен свидетел, за да проучи как работи програмата за защитени свидетели отвътре.

Същият Серафимов беше осветен от МВР като важен свидетел на Специализирана прокуратура през 2022 г.

“…с поредица от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява свидетел с 21 присъди и с десетки регистрации. […] Лицето се използва от прокуратурата за “дежурен” свидетел по редица дела, повечето от тях не приключили и до момента […] До 13.04.2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева.”

От ведомството зададоха и въпроси:

“Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата? Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел? Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор? Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на “Вътрешна сигурност” – МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?”

2020: Голям преврат срещу Борисов и Гешев

Видно от протокола от разпита на този свидетел по дело 3270/2020 на Специализирания наказателен съд от 05.11.2020 /делото срещу Васил Божков за убийства и изнасилвания/, поне на част от тези въпроси може да се отговори утвърдително. Ето какво разказва Серафимов пред съда:

“Към момента Каменов ( Къро), Мишо Иванов и Орлин Алексиев си сътрудничат тясно, едно подпомагане на Васил Божков, едно подпомагане за дестабилизирането на държавата. Както Каменов беше ходил в Зимбабве да се вижда с Краси (Станчев) „Легионера“ по поръчение на Васил Божков и Цветан Василев. Същия Краси „Легионера“, който отговаряше за хърватската група извършила няколко убийства на територията на страната и убила и човека, който ги разкри. Каменов беше преговарял с Краси „Легионера“ в Зимбадзе за отстраняването на премиера Борисов и Гешев – главния прокурор, който бяхме установили, че движи с бронирано „Ауди“ и джип БВМ Х5. Тъй като по думите на „Къро“ те не виждаха вариант да се върнат в държавата, ако премиера Бойко Борисов е жив или главния прокурор Иван Гешев е на поста си. Бяха проучили навиците на главния прокурор, с какви коли се движи и къде живее.

Каменов не отговаряше на телефона си около 4 дни когато посети Зимбабве. Същите си помагат за финансирането на протестите и ваденето на тези компромати чиито флашки пращаше Мишо Иванов на Божков да ги публикува.”

Не става ясно за кои точно компромати говори Серафимов, но 2020 г. изобилстваше с такива. В един относително кратък период бяха публикувани както чатовете на Васил Божков с Влади Горанов /сега санкциониран по закона Магнитски/, така и записи с анонимен източник, на който се чува гласа на Бойко Борисов, който се хвали, че оправял западни политици “с 200”.

Разказът на Серафимов става още по-интересен след като адвокатите на обвиняемите му задават въпроси. Според свидетеля в кабинета на Михаил Иванов, близък до Божков, се назначавали общински съветници /цитирано е името на Орлин Алексиев/. При “Къро” пък ходили съветници на президента, които той презрително отпратил, а парите от Божков за протестите отивали за финансиране на “Възраждане”.

“АДВ. МИХАЛКОВ: Каква е причината да искат „Къро“, Васил Божков да убият Гешев и Бойко Борисов, някой друг ли трябваше да застане на тяхно място и ако знаете кой?

СВИДЕТЕЛЯТ: Защото при тази власт те не могат да си правят престъпленията и както виждате всичките са навън и се крият.

АДВ. МИХАЛКОВ: Означава ли, че при предишната власт при Цацаров са могли?

СВИДЕТЕЛЯТ: След проблемите на Васил Божков с властта оттогава той има интерес, затова финансира и протестите да се промени властта за да може да си прикрие престъпленията.

[…]

АДВ. МИХАЛКОВ: До този момент Васил Божков не е правил нищо срещу властта или отново е имал проблем с властта, какъв е смисъла да убиеш премиера като ГЕРБ пак ще са на власт. Какъв е смисъла?

СВИДЕТЕЛЯТ: Защото този човек – премиера Борисов, не заобиколим фактор,  който не могат да купят и да манипулират.

АДВ. МИХАЛКОВ: От 2001 г. той е на власт, означава ли това, че от 2001 г. до 2019 г. Божков не е имал проблем с властта и с главния прокурор?

СВИДЕТЕЛЯТ: Предполагам, че не е имал. Питайте Васил Божков. Аз не знам дали е имал.

АДВ. МИХАЛКОВ: Знаете ли дали  Васил Божков е имал проблем с прокуратурата преди идването на Гешев?

СВИДЕТЕЛЯТ: Нямам представа, не ми е споделял да е имал.

АДВ. МИХАЛКОВ: Знаете ли дали в разговорите с Михаил Иванов и „Къро“ другите лица дето сте си говорили за Божков сте чули, той да има проблеми с главния прокурор?

СВИДЕТЕЛЯТ: Не, чувал съм как се назначават в кабинета на Мишо  общински съветници.

АДВ. МИХАЛКОВ: Казахте, че премиера Бойко Борисов е незаобиколим и не може да бъде купен, това се отнася най-вероятно и за главния прокурор Гешев. Означава ли това, че за другите са заобиколими и могат да бъдат купени?

СВИДЕТЕЛЯТ: Нямам представа, аз това съм чувал от „Къро“ и от компанията.

АДВ. МИХАЛКОВ: Означава ли това, че всъщност след като, ако успеят протестите трябва да дойде определена власт и коя е тя ако знаете от разговорите с „Къро“, Мишо Иванов и компания?

СВИДЕТЕЛЯТ: Аз мога да кажа кои журналисти са идвали при „Къро“. Съветници на президента са идвали горе и „Къро“ ги изгони като им каза“много сте слаби“. Не знам какво им е угодно. Виждал съм журналисти, юристи и ваши колеги юристи да идват.

АДВ. МИХАЛКОВ: Освен тези агитки на някой друг, на някаква организация давани ли са пари?

СВИДЕТЕЛЯТ: На „Възраждане“ в Горубляне.

АДВ. МИХАЛКОВ: На други политически сили чували ли сте да са давани пари ?

СВИДЕТЕЛЯТ: Не съм чувал. Знам, че са раздавани пари на мои приятели, които са ходили. Даже мога да ги докарам и да ги посоча като свидетели. На тях са давани пари от хора, които са се представили, че са хора на Божков.

АДВ. МИХАЛКОВ: Виждали ли сте такова плащане?

СВИДЕТЕЛЯТ: Чувал съм от мои познати, не съм виждал. От Мишо Иванов и от „Къро“ и от мои познати съм чувал, които са взимали пари за да ходят на протести.”

Знанието за всичко това Серафимов придобил в качеството си на “съветник по сигурността” на “Къро”, както скромно заявява самия той, и благодарение на доверените си отношения с него. Освен заговора за преврат и финансирането на протестите, Серафимов обяснява с поръчки от “Къро” почти всички знакови убийства и опити за покушения от последните години, та дори и това на Манол Велев, както и побоя над журналиста Слави Ангелов. Той разказва пространно и за греховете на Божков, на които по думите му бил свидетел в неговия офис, в офиса на Михаил Иванов и в “Пура бар”.

Прокурор Калин Близнаков

Правят впечатление и твърденията на Серафимов за неподкупността и добродетелите на Борисов и Гешев, които ще оставим без коментар.

За отбелязване е, че прокурорът по това дело Калин Близнаков е същият, който по делото “Наплийкс” пледира, че разговори на обвиняемите срещу управлението на Борисов са доказателство за подготвян терористичен акт срещу държавата.

Пълният текст от протокола може да бъде видян тук: 05.11.20 – НЧД-3270-2020-разпит зала.docx

2022: Малък преврат срещу Гешев

Плановете на злите олигарси и “Къро” за елиминиране на Борисов и Гешев през 2020 г. не са успешни, но за сметка на това стотици политици, журналисти и граждански активисти бяха успешно подслушвани и следени на базата на думите на този прокурорски свидетел. Това беше установено от нарочна парламентарна комисия на базата на документи, предоставени от МВР. Други подслушвания извършвани от ДАНС по същите досъдебни производства така и не бяха огласени.

Но показанията на Серафимов от 2020 г. изплуват на бял свят три години по-късно в новия заговор за премахване на Гешев и висши магистрати, който беше огласен от прокуратурата на 16 март т.г. на нарочна пресконференция с прожектиране на слайдове, пускане на записи и драматични коментари на Иван Гешев и Борислав Сарафов.

Шест дни преди този прокурорски пърформанс, на 10.03.2023 г., Серафимов е разпитан по досъдебно производство 432/2020 г., в което повтаря почти същите неща, които казва пред съда през 2020 г. но с актуализирани данни спрямо текущите събития.

Без видима връзка с изложението си, Серафимов коментира справките, публикувани от BIRD.BG, в които се твърди, че Ружа Игнатова е убита по поръчка от Христофорос Аманатидис – Таки и, че Таки плаща на шефа на отдел “Убийства” в ГДНП Михаил Наумов, за да му опъва чадър. Прокуратурата потвърди, че тези справки имат статут на веществени доказателствени средства по делото за убийство на бившия полицай Любомир Иванов, но не вижда в тях основание да разследва нито предполагаемото убийство на криптокралицата, нито данни за корупция в МВР.

Свидетелят Серафимов е на същото мнение:

“Тези справки, които бяха публикувани наскоро в сайта BIRT не са официални документи и нямат никаква стойност, единствено са целяли дискредитацията на служители.”

Откъде Серафимов би могъл да знае и знае ли изобщо дали и на кого са били докладвани тези справки и дали имат стойност, можем само да гадаем, но е очевидно, че той повтаря онова, което искат да чуят хората, от които зависи неговата защита.

Не са пропуснати и журналистите:

“Каменов имаше журналисти на които плащаше, като съм виждал доста от пратените журналисти да ходят при него. Те бяха натоварени със задачата да пишат срещу магистрати, срещу главния прокурор, съдии, и висши полицаи. Една от тези журналисти е Веселина Томова.”

В показанията на Серафимов няма цитирани други имена на журналисти, чиито посещения при “Къро” той е възприел.

И тук обаче присъстват дежурните врагове на Гешев от Дубай и Белград:

“Цялата информация за полицаи и магистрати беше предоставена на Васил Божков и доколкото ми е известно и на Цветан Василев.”

Новост спрямо 2020 г. са познанията на Серафимов за убийството на бившия полицай Любомир Иванов, за което прокуратурата наскоро обвини Красимир Каменов – “Къро”.

“Моля да бъде проверено лицето Боян Табаков дали е пътувал в ЮАР един или два месеца по рано от убийството на Любомир Иванов. Така ще се разбере, че Каменов го е извикал за да поръча убийството на Иванов. Цветан Василев, Васил Божков, Веселин Денков са в тясна комуникация с Красимир Каменов, целяща дискредитиране на магистрати, висши полицаи, работещи по делата им. Доколкото познавам Каменов е възможно да посегне физически на някой магистрат или висш полицай. Каменов няколко пъти е посещавал Божков в Дубай, Каменов не съм го виждал от 2020 г., няколко месеца след побоя над Слави Ангелов, когато избяга от България. Тези неща се знаят от 2 години и прокуратурата се опитва да подведе Каменов под отговорност, но той си плаща на високо политическо ниво и по този начин се спасява. Това става през определени политици и политически кръгове. Това е всичко, което мога да посоча по случая.”

BIRD направи постъпки за коментар от цитираните лица от обкръжението на Красимир Каменов – “Къро”. Вместо отговор получихме от анонимен източник серия записи с гласа на Ивайло Серафимов, които опровергават значителна част от твърденията му. Те ще бъдат публикувани след подробен анализ на информацията в тях.

BIRD се свърза по телефона и със свидетеля Серафимов, който се съгласи да бъде записан и записът да бъде разпространен. В хода на разговора той обеща да предостави на нашата медия флашки със записи, които не е предоставял досега на прокуратурата, но които според него потвърждават всяка негова дума. От своя страна се ангажирахме да публикуваме съдържанието, което не нарушава личното пространство на лица, които нямат отношения към темите от обществен интерес.

/следва продължение/

Водеща снимка: Стопкадър от пресконференцията на прокуратурата на 16.03.2023 г. с вградена снимка на свидетеля Ивайло Серафимов