Тома Белев: Може да кажем „довиждане“ на дюните в местност „Каваците“

Може да кажем „довиждане“ на дюните в местност „Каваците“. За това алармира Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите. Той е и представител на коалиция „За да остане природа в България“.

 

„Зелени закони“: Стотици декари дюни не са отразени в обединена цифрова картаДюните на „Каваците“ изненадващо се превърнаха в земеделска земя. Агенцията по кадастър в Бургас е променила статута им. Това ще бъде отразено в специализирана карта, посочи Белев.

 

„Специализираната карта е инструмент, който определя дюните, плажовете, съоръженията за предпазване на морския бряг и всички човешки и природни обекти, които трябва да се пазят“

Това е първото изготвяне на такава карта, обясни той.

„Започва след изменения в Наредбата от 2020 година. През 2021 г. МОСВ наема специалисти, които отиват на място през ноември и картират две съвсем малки дюни. В началото на 2022 г. минава комисия, на която Институтът по океанология прави обструкция по отношение на обхвата на дюните. Тогава комисията взима решение, че трябва да се прекартират. МОСВ се обръща към БАН. През юни м.г. се определят границите на дюните, които са доста близки до това, което е картирал Институтът по океанология. По неясни причини, някой не е доволен. МОСВ наема нови експерти, които намаляват площта почти до първоначалната. Откриват само три дюни“.

Бившият заместник-министър посочи, че има стандарти, които не позволяват през октомври, когато повечето растения ги няма на дюните, те да се картират. 

„Тази карта ще бъде одобрена със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по кадастър. После ще бъде публикувана и ако никой не я оспори, ще влезе в сила и ще започне да се строи. Ако дюните бяха картирани в пълната си цялост, там нямаше да може да се строи. Собствениците щяха да бъдат компенсирани финансово. Но това няма да се случи“

Има и друго решение, от което министърът на околната среда и водите може да се възползва, посочи Белев.

Това е издаване на принудителна административна мярка върху тази процедура, доколкото тя нарушава закона. Министърът на регионалното развитие също може да защити закона. Не бива да се допусне да излезе административен акт с толкова много нарушения. Но аз се съмнявам, че двамата министри ще реагират на този случай“.

Тома Белев не може да си обясни как МОСВ два пъти за една година финансира картиране на дюните.

Цялото интервю на Валерия Николова с Тома Белев може да чуете в звуковия файл.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев пък посочи, че вече има възстановени земи. той разказа, че в стари времена повечето лозя са били върху пясъци. Там се е отглеждал най-хубавият памид.В различните части на къмпинг Каваците се предвиждат различни неща, включително и строителство, обясни още той в предаването „Хоризонт до обед“.

„Общият устройствен план е приет през 2016 година и още тогава е трябвало някой да сигнализира, ако има проблем“

Янакиев не знае къде е станала промяна в статута на дюните, но вярва, че те са национално богатство и трябва да се пазят.

Държавата не си е била на мястото няколко пъти в този казус. Единият е когато са били възстановявани на частните собственици. Не трябва да бетонираме всичко. Трябва да гледаме и моралната страна на нещата“.

интервю на Валерия Николова с Тома Белев

интервю на Даниела Костадинова с Тихомир Янакиев

https://bnr.bg/horizont