Сръбски Телеграф: Сенчестите сделки на Драган Шолак в България: Основният партньор на United Group под санкциите на САЩ!

 

Ключовият сътрудник на Драган Шолак в България е Делян Пеевски, който беше санкциониран от американците през 2021 г., а от британците през тази година * Пеевски е обвинен в организирана престъпност, корупция, медиен рекет и потискане на свободните медии * United Group купи телевизионната мрежа Нова за 290 млн. евро, а българските им партньори са платили преди това 185 млн., което говори за пране на пари.

 

След разкритието, че един от ключовите хора на United Group дълги години е пряко свързан с руски олигарси и политици, както и че луксозните сгради на компанията SBB действително са собственост на този „банкер на Кремъл“, нови доказателства излизат наяве, че претенциите за проевропейска и прозападна ориентация на компанията на Драган Шолак са само измама и лъжи.

Както първи съобщиха разследващи журналисти в Словения, Волфрам Куони, известен в родната си Швейцария като „консултант“ на руски олигарси и заместник-председател на банка „Газпром“ в тази страна, е бил президент на компанията на Шолак United Media Network в продължение на седем години. и близък до Кремъл.

Тогава стана известно, че Шолак официално отстранява Куони от United Group само за да измами Запада, но връзката им остава силна: този проруски спекулант, чрез компанията, която пряко контролира, все още притежава офис сградите на компанията на Шолак SBB в Нови Белград . Освен всичко това бизнес партньорът на фондацията SBB на Шолак е проруска неправителствена организация, чийто основател е Мария Куони, съпруга на Волфрам Куони, също много тясно свързана с кръгове, близки до Кремъл.

За мътните дела на Шолак и компанията му обаче няма законови, морални и държавни граници.

А именно: Драган Шолак, United Group и притежаваните от тях медии имат дългогодишни най-тесни бизнес връзки с лица от разузнавателните и престъпни среди в България, като главният сред тях Делиян Пеевски е под санкциите на Съединените американски щати и Великобритания!

Освен това бизнес партньорите и компаниите на Шолак са обвинени от неправителствения сектор в тази страна в задушаване на медийните свободи, за които United Group и нейните медии Nova S и N1 уж държат толкова много в Сърбия.

Това е резултат от подробни и внимателни анализи на публично достъпни източници на информация за бизнес ходовете на United Group и нейния шеф Драган Шолак в България.

Особено интересното е, че сътрудничеството на Шолак с престъпни и дори шпионски кръгове в България започва преди десет години и то заради бизнес в Сърбия.

През април 2013 г. беше официално обявено, че Direkt Medija, най-голямата сръбска агенция за търговия с рекламни площи в медиите, е закупена от неизвестния български бизнесмен Красимир Гергов. За тази работа той плати 17,7 млн. евро на предишния собственик Мултиком холдинг. Скоро медиите в България обявиха кой е Гергов – новоизпечен магнат и бивш служител на българското разузнаване! В същото време, като Шолак, е страстен голфър и дългогодишен президент на Голф асоциацията на България.

Закупуването на Директ Медиа е извършено по особено сложен начин – сръбската компания е закупена чрез регистрираната в Холандия фондация CEE Media, на която Гергов е бил директор и упълномощено лице. За целта CEE Media получи заем от 9,5 милиона евро от компанията Sierra, а неин собственик е компанията Salvador от екзотичните Сейшели.

Според публикации в медиите от този период Гергов е получил допълнителни 8,2 милиона евро за Direct Media от (ето го отново) Волфрам Куони, един от най-близките съратници на Драган Шолак.

Спекулациите, че Красимир Гергов е само параван на Шолак, скоро се оказаха основателни – през 2014 г. United group започна да купува „на парче“ дялове в Direct Media чрез различни свързани компании, а през 2018 г. стана формален собственик.

След това започва дълго подготвяната експанзия на United Group в България. През януари 2021 г. новината, че групата на Драган Шолак е купила българската телевизия Нова, превръщайки я във водеща медийна компания в страната, гръмна като гръм от ясно небе.

Хората, от които Шолак купува Нова, са магнатите Кирил и Георги Домусчиеви, зад които стои политикът и богаташ Делян Пеевски, известен с близките си връзки с тогавашния български премиер Бойко Борисов. Всъщност сделката между Юнайтед Груп и Нова се осъществи, докато в българската общественост течеха дебати и се чуваха обвинения, че Нова обслужва шефа си Пеевски за изнудване, рекет и клевета срещу политически опоненти на Борисов.

Само половин година по-късно, през юни 2021 г., САЩ обявиха „индивидуални икономически санкции“ срещу Делян Пеевски, а Великобритания направи същото през февруари тази година! Причината: участие в случаи на голяма корупция, включително злоупотреба с медиите за престъпни дейности.

Особено внимание привлича следният факт: Драган Шолак и United Group платиха 290 милиона евро за покупката на Nova Peevski през януари 2021 г., а той и братята Домусчиеви купиха същата Nova за 185 милиона евро през февруари 2019 г. Като се има предвид, че стойността на компанията не можеше да се увеличи с цели 105 милиона евро за две години, изглежда най-логично този бизнес да обслужва Шолак и Пеевски за пране на пари!

Но има нещо повече в партньорството между Драган Шолак и Делян Пеевски. Също през януари 2021 г. United Group купи цяла вестникарска верига в България – шест ежедневника и списания, чийто едноличен собственик, този път съвсем официално и без „паравани“, беше Пеевски.

От това може да се направи изводът, че с превземането на Нова и вестникарската верига Шолак и Юнайтед груп спасяват имуществото на Пеевски от американските санкции, които той очакваше и последваха скоро.

Връзката на Шолак с руснаците и в България!

Експанзията на United Group в България започна още преди сделката с Nova: Политико-медийният октопод на Шолак с централи в Амстердам и Люксембург купи медийната компания Vivakom през август 2020 г. от предишните собственици, които са тясно свързани с руските власти! Бившият директор на Vivacom Спас Русев притежаваше 46% от компанията, а две руски компании, VTB Bank и държавната Delta Capital International, държаха по 20%. ВТБ сега е атакуван от западни санкции поради близостта си с режима на Владимир Путин, а Делта Капитал, освен че е собственост на руската държава, е свързана и с проруските власти в България по онова време, чрез бившия финансов министър Милен Велчев.

Между другото, споменатият Спас Рустев стана собственик на телекомуникационния оператор Булсатком през септември 2022 г. United Group всъщност е дала пари на Русев за придобиването на Булсатком, но не е уведомила за това съответните регулаторни органи в България, поради което конкуренцията е подала официална жалба, която в момента се обсъжда.

Как групата United задушава свободните медии

Решението на българския регулаторен орган да позволи на Драган Шолак да закупи двете най-големи медийни групи Vivacom и Nova в рамките на едва шест месеца стана обект на голямо внимание на независимата общественост в страната. Имаше обвинения, че Обединената група, в сътрудничество с Делян Пеевски и неговия екип, е отговорна за масова корупция, политическо участие на медийния пазар, нарушаване на антимонополните регулации и като цяло задушаване на свободния медиен пазар и свободната журналистика.

Подобно се случи, когато Пеевски и братя Домушиеви станаха собственици на Нова телевизия през февруари 2019 г. Регулаторните органи в България преди това не позволиха на чешкия милиардер Петър Келнер да върши същата работа, за същата сума пари, но затова веднага получиха зелена светлина. А когато Делян Пеевски и Домушиеви дойдоха в Нова, те уволниха голям брой „неподходящи“ журналисти и вместо тях наеха журналисти от прорежимната телевизия Канал 3, също собственост на партньора на Шолак – Пеевски.

Подхлъзване и за Левски

Освен всичко споменато, Драган Шолак възнамеряваше да закупи известния столичен футболен клуб Левски в България, чрез компанията Sport Republik, на която той е съсобственик. Опитите да поеме Левски продължиха месеци, докато през февруари 2023 г. самият Шолак не потвърди в писмено изявление пред българските медии, че се е отказал от работата.

https://idvassilev.blogspot.com/2023/04/united-group.html?fbclid=IwAR09LymRs73eneUs3K28i8DG8s5g5eAmdmRcZ1cn5-1NgUkDFxRr6Pb1svA