Награждават победителите в десетия литературен конкурс на „Алеф” през юни в Бургас

Историята за мрак и светлина по времето на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на 170 млади творци от 9 различни страни, включили се в Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Номинациите вече са известни – 20 млади автори от България и 10 от чужбина. Сред тях ще бъдат излъчени победителите. Те ще бъдат оповестени на официална церемония по награждаването, която ще се проведе в Международния конгресен център в Бургас на 20 юни 2023 г. от 18 часа.

Церемонията по награждаването по традиция ще е впечатляващ спектакъл, на който ще присъстват всички номинирани автори от България и чужбина. През 2023 г. на зрителите ще бъде предложено и едно, различно преживяване. Чрез средствата на театъра, музиката и танците те ще се докоснат до вълненията на младите участници в конкурса. Очаква се официални гости на церемонията да бъдат представители на държавната и общинската администрация, посланици и дипломати от мисиите на страните, чиито ученици участват в конкурса – Израел, Словакия, Полша, Австрия, Германия, Румъния, Унгария, Испания и др. Входът ще е свободен.

„Алеф” посвети  десетото издание на конкурса на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи  и отправи предизвикателство пред младите таланти – да се пренесат в „мрака” на Холокоста, да разкажат за преследваните, но и за ценностите, ръководили  достойните спасители в онези съдбовни години. Да докажат, че между мрака и светлината стои човеколюбието. Освен за написването на най-добър художествен разказ,  тази година младежите се състезават и в още една категория – за създаването на най-добър видео разказ.

В конкурса участват млади автори от  9 държави. Компетентно жури от изтъкнати български писатели и поети, творци от Европа и Израел оцени ученическите творби и отличи 30-те номинирани автори.

Заелите призови места /І, ІІ, ІІІ/  ще получават парични награди, а участниците от България и правото да кандидатстват за получаване на годишна стипендия или за еднократно финансово подпомагане според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. През тази година „Алеф” възстанови и голямата награда, учредена през 2017 г.- участие в международен младежки форум в Израел на разноски на организатора. Отново победител в надпреварата ще излъчи и публиката чрез онлайн гласуване. Наградата на публиката е учредена и финансирана от Министерство на културата.

Церемонията по награждаване е част от организирания за втора поредна година Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” , който ще събере в Бургас от 18 до 21 юни 2023 година 30-те отличени участници в конкурса.  Успехът на първия фестивал доказа на организаторите от Център „Алеф”,  че са открили  оптимален начин за ползотворни и емоционално обогатяващи срещи с и чрез изкуството, на фона на романтичното  бургаско лято. Програмата на второто издание на фестивала отново предлага възможност за докосване до създаденото от стойностни български творци, както и за изява на 30-те номинирани млади автори. В основата на тематиката на  фестивалните дни е 80-годишнината от спасяването на българските евреи и изразяването на почит към невинните жертви на  Холокоста .  Форумът цели да подкрепи и помогне за развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни.

Домакин на фестивала ще бъде Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. Младежите ще участват в творчески работилници с обичани автори, като Георги Бърдаров, Недялко Йорданов, Мария Касимова-Моасер Кристофър Бъкстън, които ще споделят с бъдещите писатели своя творчески опит и ще им дадат насоки, които те да следват в собствения си път. Киноизкуството ще има собствена ниша във фестивала. Ще бъдат представени документални и игрални филми, посветени на моралната сила на хората, решили да се противопоставят на Холокоста. Като традиционна се очертава разходката с кораб до остров Света Анастасия, която е изпитана среда за зараждане на нови приятелства и размах на въображението.

Част от фестивала е първата по рода си Международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес” на 20-ти юни от 9 часа в Хотел България, Бургас. Тя се провежда под егидата на Вицепрезидента на България Илияна Йотова и ще срещне български и чуждестранни специалисти по история и обществени науки с младежи от Европа и Израел, ще прехвърли мост от спомена за миналите събития към бъдещето и чрез дискусия в контекста на днешната реалност ще направи опит да  идентифицира морални категории, които да бъдат следвани.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Бургас, МОН, Министерство на културата, МВнР, Посолство на Израел, Полски институт, Интерхотел България, Клиника Нефролайф, ТРИА Сити Център, БМФ Порт Бургас, Музей на историята на полските евреи „ПОЛИН”, Международен конгресен център, Булгариен Директ Райзен.