Прокурорски схеми : ДА ЗАЛАЕШ ПРЕСТЪПНИК, ЗА ДА ГО ОПАЗИШ (И ИЗПЕРЕШ)

Grigor Lilov

Прокуратура и съд оневиниха санкциониран за корупция по закона Магнитски
.
Санкционираният от САЩ по закона за корупция „Магнитски“ Александър Манолев, бивш гербов зам.-министър на икономиката, беше оправдан от Благоевградкия съд.
Срещу Манолев бе заведено дело за получаване на кредит за изграждане на къща за гости с европейско финансиране, ползвана за лични нужди.
В обвинението на прокуратурата обаче тази теза не присъства въпреки шумотевицата, която навремето служителите в червени тоги на Темида вдихнаха из медиите. Дори се направи обиск в присъствието на телевизионни камери на медиите. Три години траяха следствените действия, надълго и нашироко се спрягаха най-различни престъпни схеми.
От тях обаче и помен няма в обвинителния акт.
Шумно обявената от прокуратурата афера на Манолев накрая привърши само с обвинение, че е предоставил неверни твърдения и е съветвал познатата му Анна Димитрова как да подготви документите си за кандидатстване за европейско финансиране. Второто обаче въобще не е престъпление.
По-рано, на 4 март мин. г. Върховният административен съд отмени санкцията, наложена за тази къща – в размер на ползваното европейско финансиране от 200 000 евро.
В това дело Прокуратурата, която иначе орева света за престъпленията на Манолев, оспорваше наложената му санкция и искаше тя да се свали.
За Манолев остана и допълнително екстра освен тези 200 000 евро – да му заплатят съдебните разноски от общо 16 000 лева за процеса пред различните инстанции.
Да не говорим, че прокуратурата въобще не потърси отговорност на сегашната депесарска евродепутатка Атидже Алиева-Вели, чийто подпис като един от тогавашните ръководители на Държавен фонд „Земеделие“ стои на централно място под документи, направили въобще възможна схемата, популярно наречена „къщи за тъщи“. (баща й също се обзаведе с такава къща). Не потърси отговорност и на изредилите се босове на ДФЗ през тези години.
От схемата се облажи и сестрата на прокурорката Анна Красимирова Аврамова – Градева от онази благоевградска прокуратура, която разследваше случилото се с къщата на Манолев.
Резултатът за породен път се вижда: колкото по-шумно прокуратурата лае в медиите – като куче по престъпния керван, толкова тихо го пази и охранява. И не е само по тази схема „къщи за тъщи“.
А като за финал: парите нямат партиен цвят. Давам отново една снимка, която съм пускал и преди в мое тогавашно разследване – герберовците баща (бивш митничар и дългогодишен кмет на Кула) и син Манолеви заедно на масата в бащината къща с Корнелия Нинова. Давам и снимки на тази прочула се къща по схемата „къщи за тъщи“.