„БМФ Порт Бургас” обяви втори литературен конкурс

„БМФ Порт Бургас” обяви втори литературен конкурс. Конкурсът стартира в  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Литературната надпревара е част от социалната програма на дружеството, което като концесионер на пристанищните терминали „Бургас Изток 2” и „Бургас Запад” от 2012 г. активно присъства в обществения живот на града.  С тази поредна инициатива „БМФ Порт Бургас” има за цел да продължи литературната традиция в морския град, да открива и популяризира нови литературни дарования, да поощрява създаването на произведения, пропагандиращи характерните за съвременния човек морални ценности.

Първото издание на конкурса през 2022 г. привлече 107 автори от 34 населени места в България, Великобритания, Канада и Белгия, а ръководството на дружеството пое ангажимент той  да стане традиционен.

Конкурсът отново е условно разделен на две  категории: за деца и ученици до 18-годишна възраст и за автори на възраст над 18 години.  Две са и темите. Както и през 2022 г. участниците в категория до 18 години ще трябва да пишат по темата „Дървото, което разказваше приказки”. Очаква се те да възприемат темата като метафора и да разсъждават върху връзката между човека и природата. Авторите над 18 – годишна възраст ще трябва да разсъждават върху темата: „„Морето само смелите обича“. И в двете възрастови групи няма строги жанрови ограничения. Участниците могат да напишат есе, разказ, фейлетон или стихотворение. Единствените ограничения, които организаторите поставят, са в обема – за проза до 3 страници, за поезия до 2 страници.

Творбите ще се приемат до 15 септември 2023 г. по електронната поща image.i4yi@gmail.com или на хартиен носител на адрес: 8000 Бургас, пл. Баба Ганка № 4, ет. 4.  Те ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от утвърденитe български писатели Елка Василева и Николай Фенерски, както и от Весела Джунджурова,  представител на „БМФ Порт Бургас” АД.

Резултатите от класацията ще бъдат обявени в навечерието на Деня на българските будители – 1 ноември 2023 г. Победителите ще бъдат наградени на специална церемония в Бургас в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, зала „Акад. Константин Петканов”. Класиралите се на първо, второ и трето място ще получат парични награди. Номинираните участници ще получат грамоти за участие и подарък – книга. Наградените творби ще бъдат публикувани в специализирани сайтове за литература, като http://bpoburgas.org – сайт на Бургаска писателска общност, печатното издание за  младежко литературно творчество „Музи в залива“ и информационния сайт http://www.nabrega.bg .

Регламентът на конкурса е публикуван на  страницата на „БМФ Порт Бургас” АД: https://navbul-portburgas.com/?p=4558.