Зад кулисите на метежа в Русия

Зад кулисите на метежа в Русия – какво се случи:
СОВИТЕ НЕ СА ТОВА, КОЕТО СА
*** Размина ли се ядрената катастрофа – ядрен удар по Украйна?
.
Всеки сериозен анализ на случилото се през тези два дни задължително би трябвало да започне с емблематичната фраза от култовия сериал „Туин Пийкс”: „Совите не са това, което са”.
.
„Това е разгръщаща се история“ – отбеляза днес (неделя) държавният секретар Блинкен в интервю за „Лицето на нацията” на CBS и продължи – „Не сме гледали последния акт. Наблюдаваме го много внимателно.”
Към известните ви факти днес се прибавиха нови от „Вашингтон пост”, „Ню Йорк таймс”, „Си-Ен-Ен” и италианския „Република”.
В САЩ още в средата на юни разузнаванията са докладвали за предстоящата изява на готвача Пригожин – операцията му за фламбиране на Шойгу, Герасимов и евентуално Кремъл. Бил е уведомен президентът, Държавния департамент, Пентагона, Конгреса. Взето е решение информацията да се запази в тайна, да не се информира нито Кремъл, нито Киев.
Пак според тези факти, изскочили иззад завесата на случилото, в събота Пентагона е установил контакт на високо равнище с руското военно министерство, изразявайки притеснение за 1500-те ядрени заради, разположени във Воронежка област, вече прегазена от колоните на Вагнер. Байдън в спешен порядък е разговарял с лидерите на Англия, Франция, Германия – конкретно за това какви неотложни мерки да се вземат в тази ситуация. (бел.: „Република” се оплака, че Италия не била включена в комуникацията)
.
Вече никой не опровергава факта, че е имало тесни контакти между американските политици и военни и най-висши руски военни. Контакти с президента на Русия не е имало, както и между външните министерства с изключение на запитване от американската посланичка в Москва.
.
На този въпрос за контактите американският държавен секретар отговори така:
„Няма да навлизам в подробности за дипломатическите комуникации с Русия. Но, разбира се, ние винаги наблюдаваме ситуацията в случай на нестабилност в големите държави, особено тези с ядрени оръжия“
В тази връзка Дмитрий Медведев заяви, че „ние няма да допуснем престъпници до ядреното оръжие”. (навремето Пригожин е осъден и е лежал в лагер, където вероятно са го забелязали и е бил вербуван от съветските тайни служби). Според някои сайтове Кремъл е заплашил с ядрен удар, макар и по руска територия и това е накарало Пригожин да спре напредващите към Москва колони.
Дрън-дрън!
Факт е, че пукната пушка не гръмна в превземането на милионния Ростов – град с огромно струпване на военни части, заминаващи за фронта и завръщащи се от фронта за окомплектоване заради загубите. Пукната пушка не гръмна и при преминаването през милионния Воронеж – град в същата ситуация.
📌В случая Пригожин беше изпълнител, маска, сложена за цвят, за прикритие пред друга развиваща се операция.
📌Вероятно тази друга сила (както посочих в постовете си – част от Генералния щаб и ГРУ) се е разбрала с Федералната служба за сигурност и с Росгвардия да не се оказва съпротива на марша на Пригожин.
Приказките за тилови части са за наивници. Защото в Ростов и Воронеж е базирана действаща армия. Освен това времето е свръхценен ресурс, следователно напредващите колони можеха да бъдат забавени с престрелки, докато се подготвя отбраната на Москва.
💥На този фон почти никой не обърна внимание, че Силите за специални операции (ССО) на руската армия поеха охраната на зданието в Москва на Министерството на отбраната. По принцип то си има своя собствена комендатура. Тя беше подменена. И изненада – частта, която осъществи операцията, се ръководеше от офицер, чиято кариера е била плътно свързана с ГРУ и Вагнер.
.
*** Така първият Център за силово решение – Генералния щаб, беше в една част изолиран от възможност за действие, а другата му част подкрепи Пригожин.
*** Вторият център за взимане на решения, базиран в сградата на министерството, беше също неутрализиран.
*** Остана третият център – Путин. Но без двата Центъра той не можеше да разчита на ефективна съпротива.
_________________________________________
Затова имахме един напълно успешен и образцово проведен преврат на Център – фактически завзел властта в Русия и на практика елиминирал властта на Путин. Вероятно и сега този Център управлява тази държава, удобно скрит по вътрешно- и външнополитически съображения зад гърба на президента.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Маршът на Пригожин трябваше да послужи на две цели:
*** първата цел да покаже, че господарят в Кремъл (избягал още по обяд в събота от Москва) не е всесилен;
*** втората – да демонстрира на всички вътре в страна и извън нея, че работа трябва да си имат с този Център. И че той е отговорен и разбира не само какво означава да се пролее кръв, но и какво означава отговорността към контрола и използването на ядрено оръжие.
.
🔴Личното ми мнение, че именно този фактор – ядреното оръжие беше в основата на кризата. И част от обкръжението на Путин получи суров урок – да не злоупотребява! 🔴
Това обяснява и контактите между американските политици и военни с руските военни.
.
Затова тази история за пуча в Русия можеше да започне и по друг начин – с друг факт, за който разказах навремето в мой пост и го нарекох новината на годината:
(цитат от поста)
„Най-висшият американски военен – генерал Марк Мили се е обадил на своя китайски колега Ли Цзочън четири дни преди президентските избори за първи път и за втори път – два дни след безредиците пред Капитолия. Разговорите били съгласувани с Нанси Пелоси, лидер на демократите (председател на Камарата на представителите).
В разговорите между двамата генерали Мили уверил китайската страна, че САЩ са стабилни и няма причина Пекин да се бои от нападение. В случай на атака той е обещал да предупреди китайските си колеги.
„Той е луд. Знаете, че той е луд“, е казала Пелоси на Мили. Според разпечатката от разговора генералът е отвърнал: „Съгласен съм с Вас за всичко“. (край на цитата от поста)
.
Безспорно е, че Тръмп не е луд. Но за него държавата е като корпорацията му, политиката – само бизнес, ядреното оръжие – писалката, с която да получиш и подсигуриш изгоден контракт.
Сещам се и за онова, което написах в началото на поредната руска агресия срещу Украйна – миналата година, на 29 март 2022 г.
(цитат от поста)
„Програмата му (бел.: на Путин) максимум обаче не е нито териториални придобивки в Украйна, нито дори цялата Украйна, както се мисли и счита в световните аналитични центрове и разузнавания.
Целта на на Кремъл в тази война е да седне на масата за преговорите със САЩ за подялба на Европа и света на сфери на влияние. Като победител, обещаващ нови победни войни в Европа. Неблагоприятното за Кремъл развитие на войната засега попречи на този сценарий.
Но според личното ми мнение въпреки това Путин и руският истаблишмънт ще вървят докрай – преговори със САЩ на фона на създадена от Кремъл нова Караибска ядрена криза. Това може да стане веднага чрез нарушаване на подписано мирно споразумение (ако въобще се стигне до него) и съответно задължение по него да се намесят гарантите.
Или чрез използване на ядрено оръжие.
И който трепне първи…
Това е най-вътрешната кукла на интересите на кремълската Матрьошка.“ (край на цитата)
.
Първите ядрени крачки на Кремъл бяха направени през есента на миналата година – октомври и ноември. Острата реакция на света, вкл. и на приятелски държави притисна Путин и той се отказа. Отказа се и защото разчиташе чрез зимната офанзива на армията си да победи. Загуби.
📌Сегашната криза стартира така:
1. В края на февруари Русия денонсира международните договори за ограничаване на ядрените оръжия.
2. През април Кремъл минира Договора за ракетите със среден радиус.
3. През май Кремъл денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа.
4. На 16 май държавният секретар Блинкен предупреди неофициално и опипа почвата, заявявайки, че няма данни Русия да се кани използва ядрено оръжие.
5. В отговор Владимир Путин се закле, че Русия няма нужда да използва ядрени оръжия и тяхното теоретично използване е възможно само ако териториалната цялост, независимостта, суверенитетът и самото съществуване на Русия са застрашени. Никой не му повярва – всички вече са се убедили, че лъжата е запазената мярка на Кремъл.
6. В края на май Кремъл взе решение да разположи ядрени оръжия в Беларус, насочени срещу Европа.
7. И веднага след това Москва взриви стената на язовир „Каховка” в нощта на на 5 юни срещу 6 юни. Освен военни цели операцията целеше и да апробира, да провери реакцията както вътре в Русия, така и навън по света – и сред приятели, и сред врагове на голяма екологична катастрофа с дълготрайни последици, каквато би било и ядрената.
8. Вероятно по това време или малко по-късно са установени връзките между американското военно ръководство и Държавния департамент с част от руските най-висши военни. Съвсем допустимо е да е споделена информация за крайни мерки срещу обкръжението на Владимир Путин, а ако се наложи, и срещу Русия при посягане към ядреното оръжие, вкл. е консултирана и възможността за блокирането на Кремъл (т.е. преврат).
9. На 19 юни Байдън заяви, че заплахата за използване на ядрено оръжие от Путин е съвсем реална. Т.е. лудите в обкръжението на Путин не са били озаптени.
10. Явно ефект е нямало, защото на 22 юни двама много високопоставени сенатори от двете основни партии: републиканеца Линдзи Греъм и демократа Ричард Блументал изненадващо внесоха в Конгреса проекторезолюция. Според нея каквото и да радиационно заразяване на въздух и територия на страна от НАТО, ще се счита за въоръжено нападение срещу блока.
11. В Москва са реагирали като на пожар: руската армия няма дори теоретични шансове срещу западните.
12. Белият дом, Държавният департамент, Пентагона, Конгреса са били уведомени за операцията, която ще неутрализира полуделите в Москва. Както твърдят източниците, знаели са за нея, но не и кога ще се проведе. Било взето решение да не се уведоми Кремъл. И да не се налагат нови санкции на свързани с Пригожин структури. (пътьом да напомня, че европейското ембарго върху активи на Пригожин, водещи се на името на майка му, беше отменено от съда)
13. Не беше изминало и денонощие и Пригожин превзе Ростов и започна похода си към Москва при незримата, но решителна подкрепа от руските спецслужби, някои армейски части и част от Генералния щаб.
14. На 24 юни предните части на вагнеровци бяха на 70 км от Москва. Кантемировската танкова дивизия отказа да защитава Кремъл, въздушно-десантните войски демонстрираха подкрепа за Пригожин, прехвърляйки една тяхна бригада към колоната му. Чу се, че губернаторът на Тула е посредничил в преговорите. До Тула се намира Центъра на въздушно десантните войски на Русия.
15. Путин остана без инструмент на властта си, избяга от Москва и капитулира. Най-близките му съюзни държави отказаха убежище, а Пекин дори отказа поисканата по спешност връзка.
Ядрената криза за пореден път се размина.
16. По моя информация още на 23 вечерта Шойгу е бил задържан и съответно е притиснат с повдигнати му обвинения за корупция, за да не шава. Докато отшуми историята, може и да го видим като действащ министър, но като се позабрави – вече не.
17. Официалното прикритие на действително случилото се беше възложено на Лукашенко.
.
Истината никога не страда от това, че не я признават, пише Фридрих Шилер.
Но дори и след този прочит помнете, че совите не са това, което са. Можем само да предполагаме А какво са совите – знаят само посветените.
–––––––––––––––
Въобще не коментирам изявлението на Зеленски, че е минирана Запорожката АЕЦ. Мисията там на Международната агенция по атомна енергия потвърди факта на минирането. на цялата територия на АЕЦ-а. Не коментирам защо големи зенитни средства, вкл. и „Пейтриът” са били прехвърлени към Днепрогес (огромен язовир над Каховка) Язовирна стена може да бъде унищожена по два начина – отвътре чрез взрив и отвън – с ядрен заряд.