СЛЕД СТАТИЯ НА БИВОЛЪ, АПЕЛАТИВНАТА ПРОКУРАТУРА ВЪЗОБНОВИ РАЗСЛЕДВАНЕТО ПО ЧЕКМЕДЖЕГЕЙТ

Софийската градска прокуратура се опита тихомълком „да изпере“ Бойко Борисов с постановлението за прекратяване на делото от 10 май 2023 г.

След статия на Биволъ, апелативната прокуратура възобнови разследването по Чекмеджегейт

Николай Марченко е зам.-главен редактор на „Биволъ“ от ноември 2022 г. Той е журналист, специализиран в икономически и международни теми. Работил е във в.“Сега“, бизнес портала LiveBiz.bg. Бивш кореспондент в София е на авторитетния руски в.“Коммерсантъ“.

След като “Биволъ” оповести в събота, че Софийска градска прокуратура (СГП) тихомълком е “изпрала” бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по скандалното дело за кюлчетата и пачките, в понеделник последва обрат по темата. 

“Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението на Софийската градска прокуратура за прекратяване на досъдебното производство, публично известно като делото за снимките “на кюлчета и пачките”. За това информираха изненадващо през сайта на Прокуратурата на Република България (ПРБ) от пресцентъра на обвинението в понеделник, на 29 май 2023 г.

Припомняме, че на 27 май “Биволъ” публикува екслузивно редица страници от скандалното постановление на СГП от 10 май 2023 г., с което се прекратява произвосдството по делото, станало известно като “Чекмеджегейт”. Медията ни е единствената, която се сдоби с това постановление (вижте документа долу).

Същия ден главният прокурор Иван Гешев заяви, че имал доверие на наблюдаващия прокурор по делото, но не е знаел, че е прекратено, а и нямало защо да бъде информиран. Според Гешев, той бил научил за прекратеното производство от статията на “Биволъ” по случая.

Както писа “Биволъ”, постановлението за прекратяването на делото от страна наблюдаващия прокурор от СГП е подписано на 10 май 2023 г., когато Иван Гешев се е намирал в командировка в САЩ, а заместникът му Борислав Сарафов е изпълнявал длъжността на и.д. главен прокурор в неговото отсъствие. Това доведе до обоснованото предположение, че близкият до Бойко Борисов Сарафов би могъл да въздейства на СГП за светкавичното “изпиране” на експремиера.

Наблюдаващият прокурор писа, че прекратява наказателното производство по досъдебно производство поради това че

“деянията – предмет на разследването не представляват престъпления”. 

Интересен детайл е и каква ще е съдбата на самите чекмеджета от спалнята на Борисов в резиденция “Бояна”, които са били сред веществените доказателства по делото:

“Разрешавам да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят “слонова кост”. 

 


Постановлението на СГП за "изпирането" на Бойко Борисов, от 10 май 2023 г. 

Самият Гешев пък призна на брифинга си пред медиите от 15 май 2023 г., че Сарафов се е опитвал да повлияе върху наблюдаващия прокурор и по другото знаково дело срещу Борисов – т.нар. Барселонагейт.  По-късно в събота прекратяването на казуса е потвърдено от софийската градска прокурорка Илияна Кирилова и от самия Борислав Сарафов, който не само е заместник на Гешев, но и началник на Национална следствена служба (НСлС) към ПРБ. В събота от пресцентъра на ГЕРБ заявиха пред медиите, че лидерът им Борисов не бил официално уведомен от СГП за спирането на производството по делото за кюлчетата и пачките.

Прессъобщението на ПРБ от 29 май 2023 г.

“Не са изчерпани доказателствените източници” 

“Софийската апелативна прокуратура извърши служебна проверка на постановлението на Софийската градска прокуратура, с което е прекратено досъдебното производство, известно в публичното пространство като делото за снимките на “кюлчета и пачките в чекмеджето”, пише в позицията на ПРБ.

“При извършен служебен контрол е констатирано, че наказателното производство е прекратено без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване”:

“Досъдебното производство е върнато на СГП с конкретни указания за попълване на доказателствена съвкупност”. 

“Биволъ” продължава да следи ключовите случаи, вкл. тези като Барселонагейт и Чекмеджегейт. Миналата седмица стана ясно, че на записаното от депутата и ексминистър на спорта Радослав Василев изявление на съпредседателя на ПП “Продължаваме промяната” и експремиер Кирил Петков, коалицията ПП – ДБ с ГЕРБ означавала, че само те могат да изперат Бойко Борисов, което очевидно е и един от мотивите на сговорчивостта на партията му за създаване на мнозинство и правителство.

Кой е разследвал казуса досега? 

Припомняме, че преписката под номер 10019/20 г. на СГП е образувана на 16 юни 2020 г. след самосезиране по информация в медиите.

“Първоначално за наблюдаващ прокурор на случаен принцип е определена Боряна Бецова, но в началото на юли са назначени още двама прокурори, този път без случаен подбор – Вихра Попхристова и Ивайло Петров”, писа “Сега” по повод материала на “Биволъ” от събота.

Според изданието, и двамата обвинители са били командировани малко преди това от по-ниско ниво – Софийската районна прокуратура (СРП). С постановление от 29 юли 2020 г. тримата прокурори образуват досъдебно производство, което се води за незаконно използване на специални технически средства и за използването на снимките, за да заблудят орган на съдебната власт, т.е. престъпление против правосъдието.

“Точно образуването на делото по тези “екзотични” текстове от Наказателния кодекс (НК), а не за някакво корупционно деяние, например за корупция, вероятно води и до прекратяването на делото”, 

коментира още “Сега” по казуса.

Медията припомня, че на 6 октомври 2020 г. Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на разследването от екипа наблюдаващи прокурори остава единствено Ивайло Петров, тъй като Попхристова е върната обратно в СРП, а Бецова е командирована на по-високо ниво – в Софийската апелативна прокуратура.

Сталийски е разпитан по Барселонагейт?

В понеделник стана ясно и че бизнесменът Александър Сталийски беше извикан на разпит в Софийската градска прокуратура. По неофициална информация той е разпитван по случая „Барселонагейт“, съобщи bTV. Разпитите продължиха около час.

След това пред медиите той беше лаконичен и заяви, че е разпитван по „актуални“ теми. Пред журналисти той каза, че е научил за къща от медиите и не знае нищо освен това, че

„вчера Барселона е станала шампион“.

За бизнесмена се твърди, че е познат и приятел на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от години. Бил е негов партньор на карти. Сталийски е син на бившия министър на отбраната Александър Сталийски и внук на бившия министър на правосъдието Александър Сталийски.

Заглавната снимка: Колаж на Frognews 

Статията е обновена на 29 май в 19:26 ч.