Браво на ПП-ДБ и ДПС за внесеното предложение за обявяване на 24 май като национален празник.

БРАВО!
Браво на ПП-ДБ и ДПС за внесеното предложение за обявяване на 24 май като национален празник.
Не казвам „браво“ на ГЕРБ, макар че са съвносители, защото за толкова години управление тези „европейци и „атлантици“ много пъти можеха да го направят, но не го сториха.
–––
Преди 8 години пуснах първия си пост на тази тема в профила ми – защо 3 март не бива да е национален празник. Преди 6 години отново пуснах такъв пост, като посочих линк към пълното съдържание на Санстефанския преамбюлен договор (преамбюлен – неокончателен, предварителен) в официалния сборник с договори на Русия с др. държави (1856-1917), пак към съдържанието му в иднанието на Московския национален университет и пак към съдържанието му в сборник на Оксфорд с факсимилета на френски език (тогава официален език в международните отношения в Европа) и съдържанието му на английски.
В този пост отново обясних защо Санстефанския договор е срамна и унизителна и за България история. В обширната дискусия под онзи мой пост бяха оборени от мен и др. участници с документи и факти всички аргументи на защитниците му.
Пускам линк към онзи пост за онези, които се интересуват какво наистина е гласял за нас този Договор – статус за България като този на руските задунайски княжества.
Преди 2 години, на 3 март 2015 пуснах пост, който предизвика остри полемики и коментари, в които активно се включих.
В него предлагах датата 3 март да бъде сменена с друга – на събранието на Оборище, други дати от Освободителната война – например финала на героичната епопея на руснаци и опълченци при боевете на Шипка, приемането на Търновската конституция и т.н.
Сега отново обяснявам защо предлагам това:
КАКВО Е ТРЕТИ МАРТ?
1. Официален национален празник – който тепърва се създава като традиция, макар че общественото съзнание го схваща като утвърден от много десетилетия и дори над век (3 март е определен за празник с решение на парламента от 5 март 1990 г.)
2. Официален национален празник, който никога не е бил такъв по времето на социализма и не се е чествал (с едно-единствено изключение – 3 март 1978 г. ).
3. Официален национален празник, който освен при социализма не бил такъв и при капитализма, а 46 години от времето на капиталистическа България дори не е отбелязван като празник.
4. Български национален празник на нещо като аристократично рождение – датата на възцаруването на престола на руски император. Санстефанският мирен договор дублира датата, на която се възкачва на трона руският император Александър ІІ – 19 февруари 1855 стар стил (3 март нов)
Руската делегация е настоявала и успяла именно на тази дата да се положат подписите. Въобще при императорските особи важни събития винаги кореспондират с подобна дата – Указът на този руски император за освобождаване на руските крепостни например е издаден на същата дата.
5. Български национален празник по повод дата, на която две воювали страни без никакво наше участие и дори присъствие подписват предварителен мирен договор с характер на споразумение.
Споразумение, защото влиза в сила само след ратификацията му, извършена близо месец по-късно и изисква подписване на окончателен мирен договор. (вкл. и за границите на българските територия) Т.е. празнуваме едно несъстояло се в редица негови клаузи – добри или лоши за нас неокончателно споразумение за примирие между Руската и Османската империи.
6. Български национален празник по повод подписване на Сан-Стефанския мирен договор, с който Османската империя признава независимостта и се определят границите на Черна гора, Сърбия, Румъния. (вкл. от българска територия – западните покрайнини се дават на Сърбия и Северна Добруджа на Румъния)
7. Български национален празник по повод подписването на Сан-Стефанския договор, с който се определя и съдбата на Босна и Херцеговина, остров Крит, отнемат се територии на Армения и т.н.
8. Български национален празник по повод подписването на Сан-Стефанския договор, с който Русия получава значителни териториални отстъпки от Турция в Кавказ.
9. Български национален празник за договор за създаване на автономно княжество, в който се предвижда неопределено по време пребиване на „руски окупационен корпус” (така е записано) и заплащане на разходите за това от България.
В следващите 12 години са платени милиони и милиони рубли, разнозначни на тогавашни 32 тона злато.
10. Български национален празник за договор, предвидил плащане на данък и юридическо върховенство на султана, който заедно с другите държави ще утвърждава избора на български княз.
11. Български национален празник за договор, предвидил правото на преминаване на редовни османски войски през България и старопланинските проходи, ако реши Високата порта, предвидил нейна собствена поща и собствен телеграф на нашите земи.
12. Български национален празник за договор, който предвижда изработката на Устав на бъдещето управление под контрола на руски императорски и турски императорски комисар според (цитат от договора) „примера и образеца от 1830 г. за руските крайдунавски княжества“.
13. Български национален празник на държавността ни с договор, който е предвидил възможността и останалите европейски правителства да могат да изпратят свои комисари за контрол.
14. Български национален празник за договор, който предвижда смесени турско –български комисии под наблюдението на руски комисари да определят споровете по собствеността на турските бейове по нашите земи.
15. Български национален празник за договор, включил карта по принцип на земите на княжеството ни, но предвидил окончателно оформяне на тези земи и юридическото им легитимиране чрез бъдеща дейност на специално създадена за целта в бъдеще турско-руска комисия.
16. Български национален празник, който предвижда сриване на всички крепости в нашите земи и забрана за българско морско корабоплаване и кораби.
––––––––––––––
Т.е. Санстефанският мирен предварителен договор бележи краят на османското владичество, обаче в точно определени мащаби, запазвайки васалния статус на българските земи, като го превръща в двоен – турски и руски. (запазвайки обаче владичеството на Портата върху територии, които иначе ще преминат в западни ръце)
И в тази си роля е съвместен дипломатически инструмент за постигане на по-добри резултати за Турция и Русия на предвидената бъдеща конференция за урегулиране на проблемите.
И една бележка, която допълнително прояснява защо е такъв този договор от Сан-Стефано.
Защото е плод на други секретни договори на руската империя. Тази освободителна война се води от Русия, но е продукт на споразумения с другите Велики сили след отхвърляне на Цариградското споразумение между Високата порта и др. Велики сили за автономия на територии от Османската империя (вкл. и българските).
Ето ви например един факт за тези секретни споразумения: Много преди началото на войната, на 26 юни – 7 юли 1876 г., в Райхщад, се подписва тайно споразумение между Русия и АвстроУнгарската империя.
Според него се изключва образуването на компактна славянска държава при евентуална руска победа над Турция. Ако се появи някаква държава, чието име не е посочено, нейната южна граница не трябва да прехвърля билото на Стара планина.
Този текст фигурира и в Допълнителната конвенция, подписана на 15.01.1877 г.
И т.н., и т.н.
––––––––––––––––-
Повдигам отново тази дискусия и за да покажа на хората наложените им чрез пропагандата щампи в мисленото им.
Или като пише в пиесата си „Ученик на дявола” нобеловият лауреат Бърнард Шоу:
– А какво ще каже историята?
– Историята, сър, както винаги ще излъже!
И отново пояснявам – този текст не е русофобски!
За заслепените от пропагандата, които ще нададат крясъците си, пак ще отбележа, че социализмът в България не празнуваше 3 март, макар че беше русофилски и прокремълски до мозъка на костите си.
Не са празнували или отбелязвали никога като победа тази дата и в Русия – великите нации не се фукляват с дипломатическите си игри. Затова в името на дипломацията понякога отбелязват с венци и на най-ниско официално равнище пред някой паметник освобождаването на България, но никога победата им срещу Турция (дори и в най-горещите периоди на студената война, дори и след свалянето на руския самолет над Сирия)
То и затова поздравлението на Путин до Радев руското посолство у нас е маркирало с линк от интернет-страницата на българския президент, а не от тази на руския, където не може да се намери (както няма поздрави за Трети март и на други официални страници – Руската Дума, руското Външно и т.н.).
**************************
**************************
**************************
Давам текст на Санстефанския договор на руски език от „Сборник договоров России с другими государствами (1856-1917)“ Источник: Государственное издательство политической литературы
или от най-авторитетния руски държавен универститет „Ломоносов“ в Москва
Давам текст от изследване на прочутия университет Оксфорд от 1885г. за договора с факсимилета от оригиналните текстове на френски (езика на дипломацията тогава), поместени в него (анализът започва от 335 стр.):