БСП е на практика учредена през 1919 г. от служителите на Коминтерна Георги Димитров и Васил Коларов, които на практика закриват партията на Благоев и я „преливат“ в новоучредената българска секция на Коминтерна – БКП.

Ognyan Minchev

Опитите на БСП да представи себе си като партия на 132 години не са убедителни, когато се запознаем с възгледите на основателя на БРСДП (т.с.) Димитър Благоев. Партията на Благоев е левичарска, сектантска организация, разпространяваща в България модерната тогава версия на радикалния марксизъм (широките социалисти вече са наследници на реформисткото социалистическо движение), която няма особена почва у нас. На Благоев обаче не може да бъде приписан грехът на националното предателство, не може да му бъде приписана компрадорска политическа позиция – въпреки, че партията му членува във Втория интернационал.
Настоящата БСП е на практика учредена през 1919 г. от служителите на Коминтерна Георги Димитров и Васил Коларов, които на практика закриват партията на Благоев и я „преливат“ в новоучредената българска секция на Коминтерна – БКП. От тогава, вече 104 години и до днес тази партия е основен политически представител на руския великодържавен империализъм в България – първоначално на болшевишко-сталинистката версия на империята, а след 1989 г. – на постимперското великодържавие, намерило своя политически израз след 2000 г. в режима на Вл. Путин. БСП не е единствения политически представител на Кремъл в България, но е най-старата партия, защитаваща руския великодържавен интерес в конкуренция и сътрудничество с редица други, номинално български партии в нашата съвременност.
България няма обща граница с Русия – и слава Богу, затова опитите за руска колонизация на българската държава и общество щяха да бъдат фрагментарни и неуспешни, ако не беше силната пета колона на т.нар. „русофили“ в българския обществен живот, която се поддържа с мощна идеологическа индоктринация от Кремъл и със системен корупционен натиск върху желаещите да се продадат на Москва (Петербург) български обществени и политически фигури, включително цели партии. Битката за независимостта на България продължава и днес – и резултатите от нея не са предопределени. От нас зависи.