СИНЪТ НА ГЛАВЧЕВ УСВОЯВА БЮДЖЕТНИ И ЕВРОСРЕДСТВА С АСОЦИАЦИЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Съмнително членство в международна структура отворило вратата към фондовете. Асоциацията плащала членски внос само когато трябвало да я признаят за представителна.

Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания

Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС) се създава през есента на 2009 г., след изборната победа на ГЕРБ. Както личи от нейното портфолио тя е с твърде благородни цели и има съответстващо родословно дърво – съоснователят Михаил Главчев е син на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. Самбистът Румен Стоилов, който по-късно става депутат от ГЕРБ и напуска БАРИС, е известен като « най-богатия депутат », според собствената му имотна декларация.

Година по-късно, на 11 ноември 2010 г. Министерски съвет признава БАРИС за национално представителна асоциация. Според източници на Биволъ за кандидатурата на БАРИС са били положени специални грижи както от таткото на Михаил Главчев, така и от тогавашния шеф на политическия кабинет на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. Представителният статут важи за три години и дава право на субсидия от държавния бюджет.

ms-baris-status
За да получи заветния статут БАРИС е представила в МС « сертификат за членство в Международната асоциация за рекреация и спорт за церебрална парализа от 25 март 2010 г. » Става дума за асоциацията CPISRA. Оттам потвърдиха, че БАРИС се води техен член, но се оказа, че асоциацията е платила само два пъти членски внос – през 2010 г. и през 2013 г.

cpisra-no-pay

Нещо повече: според администратора на асоциацията Алис Холанд CPISRA не издава « сертификати за членство », а при поискване изпраща писма с актуалното състояние след получаване на членския внос. Такова писмо обаче никога не е било изпращано до България от 2010 г. до днес.

cpisra-no-cert

Членски внос – само когато трябва да ни признаят

Годините 2010 и 2013, през които е платен членски внос, съответстват на годините, през които на БАРИС е даден и подновен статута на национално представителна организация. За останалите години асоциацията на Главчев не е плащала, но пък в официални документи и искания за финансиране от бюджета се подчертава на най-видно място, че БАРИС притежава “сертификат за членство” в CPISRA.

baris-cert-claim

Помолен да предостави въпросния сертификат от 25 март 2010 г. председателят на БАРИС Павел Савов изпрати документ за валутен превод на членския внос датиран от 3 май 2010 г. Така излиза, че сертификат с дата от 25 март 2010 г. няма как да съществува, поне официално.

baris-cpisra-prevod

Следващото подновяване на представителния статут ще е през 2016 г. и тогава вероятно CPISRA отново ще получи от БАРИС превод за членски внос. Става дума за 750 долара годишно. Тази сума съвсем не е непосилна за финансите на БАРИС. За 2010 и 2011 тя е получила 20 000 лв., за 2012 г. държавната субсидия е 45 000 лв. , а през същата година БАРИС печели и европейски проект « Живота е движение » по оперативна програма « Развитие на човешките ресурси » на стойност 323 826 лв., от които са изплатени 292 556 лв.

« Oще от създаването си БАРИС е против финансирането на НПО чрез субсидии формирани по неясни критерии »

Това заяви председателя Павел Савов, потърсен от Биволъ с въпрос дали не вижда конфликт на интереси във факта, че син на известен депутат е член на асоциацията. “Въпреки детайлно разработения и съдържащ съответната обосновка проект за субсидия на стойност 139 500 лв. благодарение на „връзките ни с правителството“ получихме субсидия в размер на 45 000 лв. » – иронизира той въпросът ни за ролята на Главчев.

Биволъ попита и за рекреативните дейности, за които БАРИС е регистрирана в качеството си на национален член на CPISRA на територията на Р. България. Става дума за организиране на национални шампионати за атлети с увреждания по следните спортове: Бочия, Футбол за 7 души, Рейс рънър, Сноуборд и Ръгби на инвалидни колички. По думите на Павел Савов такива състезания не са били организирани до момента.

БАРИС обаче е популяризирала друг вид рекреация, не точно за атлети. Става дума за автомобилен рали-шампионат за хора с увреждания, организиран съвместно с Българската федерация по автомобилни спортове – разясни Савов. Планира се дори балкански шампионат, ако финансирането позволи.

Михаил Главчев не беше открит за коментар, а депутатът Димитър Главчев, който е и зам.-председател на Народното събрание игнорира изцяло въпросите на Биволъ, изпратени на служебния му мейл.

Обновена на 24 юни 2018 г.: Три години след публикацията БАРИС продължава да е национално представена асоциация. През 2017 г. тя изпълнява проект с европейско финансиране за 276 756 лв. Михаил Главчев още е член на БАРИС. Нейният председател Павел Савов, който има бизнес със стоки и услуги за хора с увреждания, заяви преди дни на скандалната среща с протестиращи майки на деца с увреждани, че някой се опитва да “яхне” хората с увреждания и се закани, че национално представителните асоциации планират контрапротест.