Банкерът на #Статуквото преизбран от ГЕРБ и ДПС и с гласовете на #ППДБ

Банкерът на #Статуквото преизбран от ГЕРБ и ДПС и с гласовете на #ППДБ 🙁 Всички крадци и корумпета са ДОВОЛНИ!!
Та ако се чудите още защо и как
#ПродължавамеПодмяната се оказа чудовищна измама – прочетете какво сме писали преди цели 5 г.!
Животът на 2-3 поколения българи е изгубен в агонията на завладяната от #Мафията държава. След това сигурно вече няма да има какво да се губи дори 😥
https://bivol.bg/radev-stress-test-fail.html?fbclid=IwAR1TinKrV0KH-W4g1DXFHFn364MrkeZuvWmvYAWAms_1gZqv_TbScotdkds

ДИМИТЪР РАДЕВ СЕ ПРОВАЛИ НА СТРЕС ТЕСТА

Новият гуверньор на БНБ избра да крепи трупа на ПИБ на прозореца като предшественика си Искров

Преди година новият шеф на БНБ Димитър Радев обеща да се изследва кредитирането на свързани лица, засечено в мащабно разследване на Биволъ за  ПИБ. Частичната информация за стрес тестовете, публикувана вчера от БНБ показва, че това не е направено.

В процеса на преглед и анализ на кредитните досиета не бяха открити отклонения от регулаторните изисквания за големи и свързани експозиции. Доставчиците на услуги не откриха разминавания с приложимата регулаторна рамка при прегледа на всички идентифицирани експозиции към свързани лица” – цитатът от БНБ е публикуван във в. Капитал.

Нещо повече, преди година Радев твърдеше, че е необходимо да се проведе външен стрес тест, за да стане ясно състоянието на банките. А в същото време е имал пълна и подробна информация за нарушенията в ПИБ, които са засечени от Банков надзор на БНБ и описани в унищожителен доклад още през 2012 г.

След избора на новия гуверньор на 31 юли 2015 г. Биволъ изпрати до него информация за своите разследвания, които установяват документално, че един и същ малоимотен кипърски гражданин на име Георгиус Георгиу е получил от ПИБ кредити за над 1,2 млрд. лв.

Законовото ограничение за кредити към свързани лица е за не повече от 25% от собствения капитал на банката. Собственият капитал на ПИБ е 700 милиона. Освен това Георгиус се оказа тясно свързан със собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. При това положение законовото ограничение е 10% от собствения капитал.

Очевидно тук имаме надвишаване на законовото ограничение в десетки пъти, което излага на риск банката и вложителите. Попитахме какви мерки е предприела БНБ след обнародването на тези данни и какви мерки смята да предприеме от този момент нататък.

Димитър Радев отговори на 14 август 2015 и ни изненада с радикално сменения тон спрямо предишното ръководство на БНБ, което ни отправяше заплахи, вместо да обърне внимание на данните за нарушения.

Вашите материали ще бъдат взети под внимание при оценката на рисковете, свързани с цитираната кредитна институция” – гласеше отговорът на Димитър Радев.

Вашите въпроси във връзка с конкретната кредитна институция се очаква да получат пълен и независим отговор в рамките на този преглед, който се очаква да приключи до юли-август 2016.” – пише още той.

Разбира се, дадохме кредит на доверие на този нов подход. Сега обаче се оказва, че г-н Радев не го е заслужавал.

По това време той вече е имал достъп до доклада на “Банков надзор” (виж тук и тук), който описва с големи подробности скандалните факти, изнесени в нашите разследвания. Имал е още тогава отговора на нашите въпроси.

Така вместо да вземе веднага крути мерки спрямо “гнилата ябълка”, Димитър Радев си изми ръцете с предстоящия стрес тест от външни одитори. Бяха похарчени милиони за уж независимия стрес тест, който финишира с манипулирани данни и прикриване на огромната дупка в ПИБ.

Че данните са манипулирани няма никакво съмнение, защото огромните рискови експозиции описани в доклада на БНБ от 2012 и потвърдени от Биволъ през 2014 г. не са се стопили по някакво чудо. Обявената от БНБ капиталова неадекватност от 200 милиона лв. е смешна спрямо реалното състояние на “дупката” в ПИБ.

Безработният Георгиус Георгиу не е върнал 1,2 милиарда за една година. Кремиковци и ОЦК Кърджали, които той притежава, не са работили през последните 4 години, а нарязването им за скрап няма как да покрие стотиците милиони задължения към ПИБ.

Кумът на Ивайло Мутафчиев Христо Ковачки не е върнал 300 милиона за енергийния си бизнес. Гриша Ганчев не е върнал 200 милиона за захарните заводи и другия си бизнес. Пътните фирми на Васил Божков, взети от ПИБ по сделка “бизнес срещу дълг”, не са генерирали печалби, с които да изтрият 300 милиона задължения.

От доклада писан през 2012 г. се разбира също, че 50% от корпоративните кредити на ПИБ, проучени от инспекторите, са в графа “необслужвани” или “загуба”, но банката ги води редовни с лъжи и манипулации. Проучени са 38% от корпоративните кредити или малко над 1/3. Екстраполирано върху целия корпоративен кредитен портфейл това прави

Близо 1,8 милиарда лева, които не се връщат в банката!

pib-doklad-credits-risk

Тази цифра е подозрително близка до сумата на кредитите, раздадени на Георгиус, Ковачки и т.н. И при такива данни БНБ не предприема нищо с години? Явно ПИБ е над закона и наредбите, а прокуратурата, на която всичко това е добре известно, съучастнически мълчи.

1,8 милиарда дупка явно не е достатъчна, защото през 2014 г. ПИБ смело пое и кредитите на фирми свързани с Делян Пеевски за още 230 млн. лева. Кредити, които той не благоволява да изплаща, както показа наше разследване от миналия месец. Така

“Дупката” в ПИБ надмина 3 пъти собствения капитал на банката!

При това положение може да се заключи единствено, че въпреки смелите анонси Димитър Радев е влязъл в руслото на статуквото и като своя предшественик Иван Искров е решил да крепи на прозореца трупа на ПИБ. Като във вица за починалата баба, която семейството държало във фризера, но вадело на прозореца в дните, в които идвал пощальона да й носи пенсията.

Пита се обаче какво ще стане при продължителна авария на тока или ако пощальонът (разбирай, Европейската комисия), реши да връчи пенсията лично на бабата?