Сефарадски борекитас „гостуваха” в етнокухнята на бургаския музей

Приготвянето на традиционната еврейска закуска борекитас бе демонстрирано днес в двора на етнографския музея в Бургас. Демонстрацията е част от инициативата „Етнокухня” на Регионалния исторически музей.
Любимите на всички еврейски деца борекитас приготви на място Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и потомка на бургаски евреи. Тя разказа на присъстващите любопитни факти от бита, традициите и начина на живот на евреите в града, които продължават да живеят тук мирно и в съзвучие с всички други етноси.
Спасяването на българските евреи, чиято 80-годишнина отбелязваме сега, не е нещо случайно, то е резултат от дългата история на приятелски взаимоотношения между хората, живеещи в страна и града ни, каза Алберта Алкалай.
Сефарадските евреи намират новия си дом в нашите земи по време на Османската империя, когато са принудени да напуснат Испания. Донасят със себе си своята култура и кухня, много близки до испанската, но с арабски привкус. Затова и повечето от названията на различните сефарадски ястия са испански.
Алберта Алкалай сподели с присъстващите рецептата за неустоимите борекитас, приготви ги лично, а част от публиката се включи да асистира.