Смяна на зимни гуми – кога и защо?

Смяната на летните гуми със зимни е необходима най-вече за вашата лична безопасност. Зимните гуми предлагат по-добро сцепление и могат значително да намалят спирачния път върху мокри, заледени и заснежени повърхности.

За да откриете подходящи гуми за вашия автомобил, бихте могли да се обърнете към експерти в специализирани центрове или магазини за авточасти. В онлайн магазина за автомобилни гуми и консумативи shopauto.bg ще намерите разнообразие от гуми, моторни масла, филтри и аксесоари за леки автомобили, бусове и камиони.

Всички продукти, предлагани от shopauto.bg са сертифицирани със стандарт на качество ISO 9001:2015.

Много шофьори смятат, че основната разлика между летните и зимните гуми е в дебелината на грайфера. Има обаче и други съществени разлики, които не са за подценяване, а именно структурата на гумите, както и тяхната каучукова смес.

Зимните гуми имат по-високо съдържание на каучук, което им помага да запазят гъвкавостта си при температури около и под +7°C. Освен това, зимните гуми имат специални прорези, създадени с цел  предотвратяване на аквапланинг и предоставяне на оптимално сцепление при мокра или заснежена пътна настилка.

В shopauto.bg може да намерите зимни гуми от ново поколение, създадени специално за шофиране при променливи метеорологични условия, осигуряващи по-добро сцепление, висока стабилност и устойчивост на износване.

Сега може да се възползвате и от специални намаления до – 45%, за избрани модели зимни гуми.

Кога да сменим летните гуми със зимни?

Законът за движение по пътищата гласи, че „движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.“

Както вече уточнихме обаче, разликата между летните и зимните гуми далеч не е само в дълбочината на грайфера и поради тази причина ви съветваме, да изберете подходящи за сезона гуми, съобразени с климатичните условия и особености.

В shopauto.bg ще намерите широко разнообразие от гуми, подходящи както за променливите метеорологични условия в градска среда, така и за трайно ниски температури и мокри настилки.

Какво трябва да знаем за всесезонните гуми?

Освен летни и зимни гуми, съществуват и универсални, познати още като всесезонни гуми.

Всесезонните гуми обединяват характеристиките на летните и зимните гуми, обикновено цената им е по-ниска и неслучайно много шофьори прибягват именно до тях. За този тип автомобилни гуми се използва гума със средна плътност и твърдост, която ги прави подходящи едновременно за по-топло и по-студено време.

Въпреки това, всесезонните гуми имат и своите недостатъци. Тъй като се използват целогодишно, те се износват по-бързо, а при твърде горещо или студено време, каучукът губи свойствата си.

Разбира се, съвременните производители на гуми предлагат все по-оптимизирани решения. Такива са например и всесезонните гуми от серията All Seasons Elite, които може да намерите в shopauto.bg. Те са подходящи за места за региони с по-мека зима, предлагат добро сцепление на сняг, ниски нива на шум и подобрена икономия на гориво.

Shopauto.bg предлага автомобилни гуми, подходящи за различните видове автомобили и променливите климатични условия.