Започват снимките на късометражен игрален филм за спасяването на българските евреи

Иван Ничев събира млади актьори за продукцията

В началото на следващата седмица започват снимките на късометражен игрален филм, посветен на 80 годишнината от спасяването на българските евреи. Филмът ще се снима в Бургас и ще представи модерен и пълен разказ за миналото и настоящето на града и страната ни.

Художествен директор на филма е изтъкнатият режисьор Иван Ничев, режисурата е на Любомир Попов, в ролите влизат Катрин Димитрова, младите бургаски актьори Дилян Николов и Илиян  Канев и Христо Димитров – Хиндо.  Сценарият е на Татяна Гранитова,  Продуцент на филма е Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Продукцията е насочена към млада аудитория, историята за спасяването на бургаските евреи по време на Втората световна война е  пречупена през динамиката и вълненията на днешните млади хора, които търсят отговори и решения на значими за тях проблеми като любовта и истината за миналото. Сюжетът е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран в продължение на 10 години от Център „Алеф”, и от наградени разкази, подбрани сред творбите на над 1700-те участници от 11 различни страни.

Очаква се филмът да излезе на екран до края на 2023 г. Продукцията ще бъде с вградени субтитри на английски език, което ще направи възможно представянето му пред чуждестранна публика и участието му в различни кинофестивали.

Бюджетът на филма се осигурява от дарения на различни институции и компании, обединени около каузата за популяризиране на безпрецедентния акт на хуманизъм в България преди 80 години.