Наградиха участниците във Втория литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

Победителите във Втория литературен конкурс на БМФ Порт Бургас бяха наградени на официална церемония на 9 октомври 2023 г. в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Дружеството обяви първия си конкурс през 2022 г. и в рамките на две години придоби огромна популярност на национално ниво. Тазгодишното издание на литературната надпревара вдъхнови 148 автори от над 50 населени места, които писаха по темите: „Дървото, което разказваше приказки” /категория до 18 г./ и „Морето само смелите обича” /категория над 18 г./. Творбите – есе, разказ, фейлетон и стихотворение бяха оценени от жури в  състав:  Весела Джунджурова – главен юрисконсулт в „БМФ Порт Бургас”, Елка Василева – поет и журналист и  Николай Фенерски – белетрист, преводач, есеист и сценарист, носител на множество национални литературни награди. Сред официалните гости на събитието бе г-жа Диана Саватева – зам. кмет по култура, туризъм и спорт, която връчи някои от наградите.

„Четете и трупайте знания! Не се изкушавайте от съвременните технологии, които в днешно време могат за нула време да създадат творба по зададени параметри. Да си творец, това е магия и вълшебство. И не забравяйте правилото за 10-хилядите часа работа. За да сте добри творци трябва да полагате системни усилия и да надграждате ежедневно, за да израствате.“, с тези думи председателя на журито Николай Фенерски приветства присъстващите участници в залата.

Във възрастова група до 18 години се включиха 31 участници, най-малкият от които е Елеонора Паунова на 8 години от Стара Загора. Първа награда получи Даяна Дурчева на 17 години от Сопот за разказа „Пет урока от стария дъб”. На второ място се класира Алис Добрева на 9 години от Бургас, която участва в конкурса със стихотворение „Дървото, което разказва приказки”. Виктория Стоянова на 10 години от София взе трета награда за разказа „Дървото, което разказваше приказки”. Журито определи да бъде връчена и една поощрителна награда. Получи я Елена Георгиева на 11 години от Бургас за разказа „Морето чистач”.

Носителката на II място до 18 г. Алис Добрева и Николай Фенерски
Виктория Стоянова – носителката на третата награда в категория до 18 г. и г-жа Диана Саватева

В категория над 18 години участваха 117 автори, най-възрастният от които бе 82-годишната Денка Илиева от Ямбол. Първа награда бе присъдена на Никоела Иванова на 53 години от София за разказа „Дъщерята на капитана”.

„Ако има сфера в живота ми, в която стъпвам плахо, то тя би била писането и това прави тази награда толкова значима за мен. Дава ми крила и усещането, че може би наистина успявам с думите си да достигна до хората. Това всъщност придава смисъл на всичко.“, сподели победителката в категория над 18 г. Никоела Иванова.

Победителката в категория над 18 г. Никоела Иванова и г-жа Весела Джунджурова

Втора награда получиДаниела Кузманова също на 53 години от София за своя разказ „Гръцката монета”, а третото отличие взе Милена Белчева на 46 години от Варна застихотворението “Оптимистично”. В тази категория журито присъди две поощрителни  награди. Те бяха връчени на бургазлийките Калина Тельянова за стихотворението „Пристанище Бургас” и Диляна Кирова за стихотворението „Саможертва”. Отличените участници в двете категории получиха парични награди, грамоти и книги.

Татяна Асенова, която представляваше носителката на Второто място – Даниела Кузманова, получи нейната награда, връчена от Николай Фенерски
Носителката на третата награда в категория над 18 г. – Милена Белчева и г-жа Диана Саватева

На церемонията по награждаването присъстваха част от участниците в конкурса. За тези, които не можеха да присъстват лично, тя бе излъчвана онлайн във Фейсбук страницата на информационния сайт nabrega.bg и предизвика голям интерес.

Oткъси от отличените произведения бяха прочетени от актьора Дилян Николов, а със своите авторски песни своеобразен поздрав към всички участници поднесе певицата Юлиана Султанова.

Литературният конкурс е част от социалната програма на „БМФ Порт Бургас” АД. Концесионерът на пристанищните терминали „Бургас Изток 2” и „Бургас Запад” организира конкурса за поредна година, за да подкрепи литературната традиция в морския град, да съдейства за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да поощри създаването на произведения, пропагандиращи характерните за съвременния човек морални ценности.

„От името на екипа на БМФ Порт Бургас бих искала да поздравя всички участници в конкурса за проявения творчески устрем. Истината е, че всяка една творба носи посланието на своя автор и заслужава да бъде прочетена, осмислена и почувствана. Очакваме вашите творби и в следващия литературен конкурс на БМФ Порт Бургас!“, каза Весела Джунджурова, член на журито и представител на дружеството.