Посланикът на Украйна Н.Пр. Олеся Илашук посети Бургас

Посланикът на Украйна в България Н.Пр. Олеся Илашук посети Бургас. В рамките на визитата й бяха проведени редица работни срещи, проведени съвместно с Почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов.  Те се срещнаха с Областния управител Пламен Янев, с временно изпълняващия длъжността кмет Йорданка Ананиева, с Изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД , с украинската диаспора в Бургас, посетиха и БСУ.

В хода на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на българо-украинските отношения, проектите за междурегионално сътрудничество, подпомагане укрепването на бизнес връзките между двете страни. Специално внимание беше обърнато на  бъдещите програми за граждани на Украйна, които пребивават в Бургас и областта и се нуждаят от временна закрила и социално подпомагане.

Посланик Илашчук посети детската градина „Райна Княгиня“, която с подкрепа на UNICEF стана образователен предучилищен център за най-малките украински деца. Н.Пр. Илашук посети и училище „Петко Росен“, където вече се обучават украински деца по специално създадена за тях програма.

Със съдействието на Почетното консулство на Украйна в Бургас в Културен център  „Морско казино”  бе открита изложба на детските рисунки „Децата на войната“, а различни украински формации и колективи, работещи в Бургас, показаха своите творчески умения пред многобройната публика.