Център „Алеф“ получи редица сигнали за блокирани българи в Израел

Пет дни след терористичните атаки от страна на „Хамас” срещу Израел, Център за еврейско-български сътрудничество „Алеф” продължава да получава ежедневни сигнали от български граждани, блокирани в Израел. Наши сънародници не могат да се приберат в България, тъй като не получават нужното съдействие от Посолството на България в Израел.

„От Българското посолство в Израел ни отказват съдействие да се приберем до България. Дават ни избор да отидем до Йордания или да си купим нормален самолетен билет, когато всичко е изкупено и всички полети се анулират. Апелираме Ви за помощ!”, пише българинът Б.Т. в писмо до Център „Алеф”.

Друга наша сънародничка с инициали В.А. пише: „Достигнахме и до Вас, с надежда за съдействие и подкрепа в организирането на транспорт за българските граждани или с двойно гражданство, живеещи на територията на Израел. От българското Външно Министерство и Посолството на РБ в Израел, останахме излъгани и разочаровани. До момента сме се заявили над 20 души, желаещи да напуснем Израел.”

Десетки българи споделят разочарованието си от институциите под постове в социалните мрежи. Те твърдят, че към България се извозват основно туристи, а хората с двойно гражданство биват записвани в списъци и принудени да чакат с дни без да получат информация кога могат да бъдат евакуирани.

ЦЕБС „Алеф” изразява силната си тревога  от бавната реакция от страна на българските институции и ги призовава  да работят по-активно в организирането на евакуацията на българските граждани от Израел към България. Нашите сънародници имат нужда от адекватна помощ и съдействие, тъй като се намират в епицентъра на една кървава война. До момента над 1200 души загубиха живота си вследствие на терористичните атаки, неизвестен е броят на ранените. Нужна е своевременна реакция, за да бъдат предотвратени още случаи на невинни жертви!