В Бургас представят проекта „Свободен, по-свободен, Димитър“ в памет на Димитър Еленов

На 17 ноември т. г., когато се навършват 3 години от кончината на артиста и режисьор Димитър Еленов, Община Бургас ще предостави на своите граждани завладяващо събитие с вход свободен. От 18 ч в културен център НХК ще бъде премиерата на проекта „Свободен, по-свободен, Димитър“ – книга и филм за твореца. Еленов остави диря в българското изкуство, но и остави сърцето си в Бургас – град щедър към таланта и гостоприемен към личността му.

В средата на 2022 г започва мащабен проект по запазването паметта на твореца чрез създаването на книга и документален филм. Мащабен, защото двата продукта са коренно различни и в същото време в една симбиоза, което е и част от оригиналността на продукта. Над 50 творци застават пред камерата и микрофона на режисьора Розита  Еленова и операторите: Христо Димитров- Хиндо и Пламен Матеев. Така техните спомени са в книгата под формата на слово – по-подробно и задълбоченo. Втората част е във филма, като визия и силна емоция, каквато екранът може да предаде. А третата част е в книгата, където има QR код, който отвежда в  Youtube към суровия материал на конкретния творец – видео без редакторска намеса. Така читателят/зрителят може да надникне „в кухнята“, да продължи общуването си с творците. Това е  първият такъв културен проект, чиято цел е опазване паметта на многото талантливи хора вградили живота си в българския театър и кино.

Творците, с които ще се срещне публиката чрез книгата и филма са: Владимир Пенев, Димитър Рачков, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Ясен Гюзелев, Асен Блатечки, Стефания Колева, проф.Светослав Кокалов, проф. Красимир Спасов, проф. Георги Каприев, Николай Поляков, Рут Рафаилова, Димитрина Тенева, Христо Симеонов, Златко Гулекови мн. др. В спомените присъстват Бургаскияти Пазарджишкияттеатъри имена като: Катя Паскалева, Георги Черкелов, Гриша Островски, Анани Явашев, Вили Цанков, Константин Джидров, Жана Стоянович, Илка Зафирова, Иван Раев, Леон Даниел, Крикор Азарян и мн. др.

Документалният филм със заглавие „Свободен, по-свободен, Димитър“ е продукция на Българската национална телевизия и ДИМИТЪР ЕЛЕНОВ фондация, с подкрепата на фонд „Култура“ на Община Бургас.

„ДИМИТЪР ЕЛЕНОВ фондация“  е създадена след кончината на твореца, като продължение на неговото дело в сферата на дългогодишната му творческа и педагогическа практика. От 2021 театралната му студия продължава своя живот, като преподаватели са негови ученици-артисти с установена вече кариера. Фондацията има и други инициативи, като Летен фестивал „WORKSHOP ЕЛЕНОВ“, който ежегодно се провежда в градината на НДК и културен център ТОПЛОЦЕНТРАЛА, с подкрепата на СТОЛИЧНА ОБЩИНА.

Събитието се осъществява с подкрепата на фонд „КУЛТУРА“ на Община БУРГАС.