Излезе от печат сборникът с наградени разкази в конкурса на Център „Алеф”

„Истории за мрак и светлина” събира младежката дързост, гражданската позиция и големия литературен талант на младите автори

Холокоста, с похватите на художествената литература и често чрез необичайни трактовки, младите автори разказват за страха и надеждите на обикновените и много уязвими хора в объркания свят на война и омраза.  Книгата е уникално учебно помагало по темата за Холокоста, написано от ученици за ученици.

Сборникът „Истории за мрак и светлина” е шестото поред книжно издание на Център „Алеф”, който ежегодно събира отличени в различните издания на конкурса творби. Министерството на образованието и науката определи сборниците като уникално учебно помагало за изучаването на история и литератури и го включи в националната кампания  „Час по достойнство”.

В електронен вариант „Истории за мрак и светлина” ще бъде достъпен на уебсайта на Център „Алеф” http://alef-bg.org/.

Литературният конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е сред най-значимите прояви на Център „Алеф”, който е приел за своя мисия да противодейства срещу всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тероризъм, расизъм и антисемитизъм. Конкурсът е създаден през 2013 година по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи и се провежда ежегодно. 10 години по-късно той вече има последователи в общо 11 страни в Европа и Израел. Фокусът е върху младите хора, които сега изграждат своята гражданска позиция и са най-добрите посланици на мира в името на общото ни бъдеще. Литературна надпревара е утвърден значим форум за младежко творчество, чрез който биват откривани не само много млади литературни дарования, но и хора с ярко изявена гражданска позиция.

Вече е в ход единадесетото издание на конкурса, наградените разкази от който също ще бъдат събрани в сборник.