Празничен декември за украинската общност в Бургас

За украинската общност в Бургас декември е изпълнен с вълнуващи преживявания. В навечерието на коледните празници далеч от домовете си украинците намират сили да устояват на предизвикателствата и да си пожелават мир, радост и хармония.  С подкрепата на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов инициативите организират Сдружение „Диаспора Украйна” и „Българския център за славянска култура и духовно развитие.

На 9 декември в Младежкия дом бе организирана творческа вечер на Анатолий Демянчук – поет и композитор, член на литераторите на Украйна. На събитието, озаглавено „Есенният миг на живота ми”, присъства Диана Саватева, заместник-кмет по култура и вероизповедания в Община Бургас.

С поезията и с музиката си Анатолий Демянчук не само ни обогатява, той ни дарява вълнуващи преживявания. Тази вечер е още една възможност да се радваме на красотата, която той създава, пише Димитър Караненов в поздравителният си адрес, прочетен от секретаря на Почетното украинско консулство Лариса Михалева.

На 16 декември в Младежкия културен център бе организиран и Фестивал на зимните празници, придружен с  благотворителен панаир – изложба. Сред специалните гости на събитието бе заместник-кмета по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ г-н Михаил Ненов. В програмата се включиха групи и изпълнители в различни жанрове на украинското изкуство и националните малцинства на Украйна. Художествена изложба „Магията на природата” подредиха младите ученици на Олга Друмова, а на най-малките Дядо Коледа и Снежанка донесоха подаръци и дариха надежда.