Център „Алеф” представя игралния филм „Хени” и сборника с ученически разкази „Истории за мрак и светлина”

За премиерата в Културния дом на НХК в Бургас пристигат режисьора Иван Ничев и поета и издател Румен Леонидов

На 16 декември, събота, от 18 часа в Културния дом  НХК ще се състои премиерата на игралния филм „Хени”, продуциран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и на сборника „Истории за мрак и светлина”, съдържащ 30 наградени разкази от Десетия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Те ще бъдат представени от поета и издател Румен Леонидов – член на журито на конкурса и от създателите на филма  –  изтъкнатия режисьор Иван Ничев, режисьора Любомир Попов, сценариста Татяна Ничева и младите актьори Катрин Димитрова, Дилян Николов, Илиян Канев и Памела Костадинова.

Вход свободен.

Филмът е посветен на смелите и достойни българи, недопуснали унищожението на своите съграждани – евреи по време на Холокоста. Заснет е в Бургас и проследява зараждащото се приятелство между двама младежи и девойка от Израел – потомка на български евреи, дошла тук, за да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, но филмът се издига над историческия момент и засяга въпроси, които касаят днешните млади хора. Това  е въздействащ разказ за приятелство, любов и ревност, но и разказ за моралния избор, пред който е изправен всеки съвременен млад човек

Сюжетът на филма е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф”  в продължение на 10 години и от наградени разкази, подбрани сред творбите на над 1700-те участници от 11 различни страни.  Талантливо пресъздадените истории за ужасите на Холокоста и величието на хуманния акт на българския народ, спасил своите близо 50 000 евреи от нацистките лагери на смъртта, вече присъстват в 6 книжни издания на  Център „Алеф”. Сборниците неизменно получават признанието на българските институции – Министерството на образованието и науката ги определи като уникални учебни помагала за изучаването на история и литератури и ги включи в националната училищна кампания  „Час по достойнство”.

Сборникът „Истории за мрак и светлина” и филмът „Хени” са насочени към младата аудитория и са обединени от общата идея да покажат достойния начин, по който се осмисля човешкия живот.

Филмът е заснет в Бургас с финансовата подкрепа на: Община Бургас, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет, Masterhaus-Бошнаков ЕООД, Порт Флот Бургас, GoldHurst Real Estate, „БМФ Порт Бургас” АД, Даниела БожиноваДимитър Найденов, Борис Аладжов, Цончо Ганев.

Спомоществователи: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Авиокомпания „България Еър“, ОЗК-Застраховане АД, Хотел Марина Бургас, Пекарни „ЗИА“, Green Rent A Car, Девин ЕАД.

Партньори: Mezetto PUB, „Булкарпет” ЕООД, „Бургасбус” ЕООД, Основно Училище „П. Р. Славейков“, ОД на МВР Бургас, Театрална школа „Талантино”, Академия за бойни изкуства „Хикари“.