Център „Алеф” представя игралния филм „Хени”

Премиерата ще е в Културен дом на НХК в Бургас

Споменът за ужасите на Втората световна война и Холокоста оживява през емоциите на трима съвременни младежи в игралния филм „Хени. Приятелството – смисъл и спасение”, продуциран от Център  за еврейско-българско сътрудничество  „Алеф”. Филмът ще бъде показан за първи път пред зрители на 16 декември 2023 година, събота от 18 часа в Културен дом НХК, Бургас. След премиерата ще има дискусия със създателите на филма и публиката.

Лентата проследява зараждащото се приятелство между двама младежи от Бургас и девойка от Израел – потомка на български евреи, дошла тук, за да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, но филмът се издига над историческия момент и засяга въпроси, които касаят днешните млади хора. Това  е въздействащ разказ за приятелство, любов и ревност, но и разказ за моралния избор, пред който е изправен всеки съвременен млад човек . Младежите търсят истината за миналото, защото тя ще им даде отговори на важни въпроси като на кого да се доверят днес, как да се спасим от безразличието, възможно ли е някогашният модел на поведение на достойните българи-спасители да се пренесе в нашето съвремие.

Сюжетът е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф” и от наградени разкази, подбрани сред творбите на над 1700-те участници от 11 различни страни.  Филмът е посветен на смелите и достойни българи, недопуснали унищожението на своите съграждани – евреи по време на Холокоста.

Филмът е създаден по сценарий на Татяна Гранитова под режисурата на Любомир Попов. Художествен директор е изтъкнатият режисьор Иван Ничев, а в главните роли са младите актьори Катрин Димитрова, Дилян Николов и Илиян Канев.

Лентата е заснета в Бургас с финансовата подкрепа на: Община Бургас, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет, Masterhaus-Бошнаков ЕООД, Порт Флот Бургас, GoldHurst Real Estate, „БМФ Порт Бургас” АД, Даниела Божинова, Димитър Найденов, Борис Аладжов, Цончо Ганев.

Спомоществователи: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Авиокомпания „България Еър“, ОЗК Застраховане АД, Хотел Марина Бургас, Пекарни „ЗИА“, Green Rent a Car, Top Rent a Car, Девин ЕАД.

Партньори: Mezetto PUB, „Булкарпет” ЕООД, „Бургабус” ЕООД, Основно Училище „П. Р. Славейков“, ОД на МВР Бургас, Академия за бойни изкуства „Хикари, Театрала школа „Талантино“.