Учители и ученици поискаха удължаване на срока за участие в Единадесетия международен литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ до първи март

Център „Алеф” удължава срока за изпращане на творби в единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” до 1 март 2024 година. До промяната се стигна поради високата заболеваемост в страната и грипната ваканция, което затруднява директната връзка и работата с учениците.

Ученическите творби трябва да бъдат изпратени на електронната поща на ЦЕБС „Алеф” –  center.alef@gmail.com.

Конкурсът бе обявен през октомври 2023 г. и до момента над сто творби от страната и чужбина са постъпили за участие в състезанието. В надпреварата могат да участват ученици от 8 до 12 клас от Израел и Европа. Те трябва да създадат художествен или видео разказ на основата на исторически факти, в който да вложат и своята фантазия. Темата е „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.  Вниманието на участниците се насочва към безпрецедентния акт на спасяване на българските евреи по време на Холокоста. Със средствата на художествената литература или с похватите на киното /чрез видео разказ/ учениците ще трябва да представят тревожното време от Втората световна война, страхът на преследваните евреи и смелостта на достойни спасители. Творби, които стъпват на автентични истории се разглеждат с предимство. Поощрява се изследователския дух на авторите – като например издирването на очевидци на събитията или техни наследници и творчески да пресъздадат спомените им. Творческият подход към темата ще бъде високо оценен.

Всички номинирани автори от България и чужбина отново ще  бъдат поканени да участват на разноски на организаторите в 4-дневен Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, който Център „Алеф” ще проведе за трета поредна година в Бургас.

Най-добрите разкази от конкурса ще бъдат отпечатани в сборник, който е ценно учебно помагало за уроците по история, свързани с темата за Холокоста. Сборникът с отличените творби от десетия конкурс вече получи признание от МОН, което го препоръча за  ползване в инициативата „Урок по достойнство” по повод 10 март – Ден на спасението на българските евреи през Втората световна война като уникално помагало, написано от младежи за младежи.

Конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е утвърден престижен международен форум за младежко творчество. До момента, в него са участвали над 1700 младежи от 11 страни – България, Австрия, Полша, Германия, Израел, Словакия, Украйна, Латвия, Унгария, Румъния и Испания. Надпреварата не само дава трибуна за проявление на творчески умения, но се доказва и като средство за изграждане на гражданска позиция, за формиране на човешки добродетели и превръщането им в личностна същност. Това е особено важно днес, когато съвременната реалност поставя пред изпитание моралните качества на хората.