Център „Алеф” представя игралния филм „Хени” в Софийския университет

На 10 март България отбелязва Деня на спасяването на българските евреи, жертвите на Холокоста и престъпленията срещу човечеството. Споменът за ужаса, страха и надеждата за спасение ще върне късометражният игрален „Хени. Приятелството – смисъл и спасение”, продуциран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Прожекцията на филма пред студенти и преподаватели на Софийски университет „Свети Климент Охридски” ще се състои на 12 март 2024 г. от 16 часа в 23-та аудитория.

Очаква се специални гости на събитието да са създателите на продукцията – изтъкнатият режисьор Иван Ничев, режисьорът Любомир Попов, сценаристът Татяна Ничева, операторът Димитър Крумов и младите актьори Катрин Димитрова, Дилян Николов, Илиян Канев и Памела Костадинова.

Филм, бистър като сълза – така го определя популярният поет и издател Румен Леонидов, който ще представи филма пред студенти и преподаватели в Университета.

Филмът е посветен на смели и достойни българи, недопуснали унищожението на своите съграждани – евреи по време на Холокоста. Заснет е в Бургас и проследява зараждащото се приятелство между двама младежи и девойка от Израел – потомка на български евреи, дошла тук, за да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, но филмът се издига над историческия момент и засяга въпроси, които касаят днешните млади хора – въздействащ разказ за приятелство, любов и ревност, но и за моралния избор, пред който е изправен всеки съвременен млад човек.

Сюжетът на филма е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф” в продължение на 10 години и от наградени разкази, подбрани сред творбите на над 1700-те участници от 11 различни страни.

„Този филм е капка чистота в която се оглежда Господ – чистотата на децата, сътворили своите разкази, за да участват в литературния конкурс. С тях ние можем да се гордеем.”, казва Румен Леонидов. Филмът е особено значим днес, във време на омраза, на все по-тежко разделение между хората, на отричане, на нечовешка жестокост и военни конфликти.

Филмът е заснет с финансовата подкрепа на: Община Бургас, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет, Masterhaus-Бошнаков ЕООД, Порт Флот Бургас, GoldHurst Real Estate, „БМФ Порт Бургас” АД, Даниела Божинова, Димитър Найденов, Борис Аладжов, Цончо Ганев.

Спомоществователи: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Авиокомпания „България Еър“, ОЗК-Застраховане АД, Хотел Марина Бургас, Пекарни „ЗИА“, Green Rent A Car, Девин ЕАД.