Терористи почерниха католическия Великден, над 130 убити при 8 атентата

Джихадисти окървавиха католическия Великден. Най-малко 130 души загинаха в серия от терористични актове в Шри Ланка. Разрушени са три църкви и три хотела

Десетки бяха убити в серия от терористични актове в Шри Ланка. Бомби избухнаха в три църкви и три хотела в деня на католическия Великден, съобщава Нова телевизия.
Съобщава се за повече от 130 убити. Ранените са над 400, като властите се опитват да направят организация за лечението на огромния брой пострадали.
Ударените църкви и хотели са в столицата Коломбо и още 3 града на островната държава. Избухнали са шест бомби, но е възможно да са били повече и в настъпилия хаос информацията все още да не е пълна. Засега никой не е поел отговорност за атаките.
Това са най-кървавите атентати от поне 10 години, след края на гражданската война, в която тамилите се бореха за независимост.
При първите шест взрива бяха убити повече от 130 души и ранени над 400.
Властите се опитват да направят организация за лечението на огромния брой пострадали.
Засега никой не е поел отговорност за атаките.
Правителството въведе вечерен полицейски час, който ще действа от 18:00 часа местно време в неделя до 06:00 часа местно време в понеделник.
Българският премиер Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе.
“Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени“, пише Борисов.
„Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи”, пише премиерът.