Заплашиха собственичката на бистро в Созопол с арест заради строеж върху скалите

Бизнесдамата обеща преди два месеца конструкцията върху скалите да бъде премахната, но вместо това започнало ново строителство върху скалите в Созопол

Собственичката на бистро в Созопол е заплашена от областният управител на Бургас Вълчо Чолаков с арест заради строеж върху скалите. Пред камерата на Нова телевизия той заяви, че е разговарял с директора на полицията, с окръжния и с районния прокурор. Областният съобщи, че е съставен предупредителен протокол за спиране на строителството и ако не се изпълняват изискванията, Юлия Кючукова може да се озове зад решетките за 24 часа.
Строежът върху созополските скали предизвика възмущение и недоволство на хората в Созопол. Преди два месеца Кючукова обеща да премахне незаконната постройка върху скалите. До момента обаче казусът не е разрешен.
Собственици на ресторант в Стария град започнали да строят, за да разширят търговската си площ. Според местните хора действията са незаконни. Тогава в ефира на „Здравей, България“ собственичката на ресторанта обеща, че конструкцията ще бъде премахната. Оказва се обаче, че не само, че не е била премахната, но и расте. През уикенда е започнало ново строителство за доизграждане. Местни хора извикали полицията.
Според Теодора Свиридова строителите започнали да работят в 8 ч. сутринта в събота. За час и половина поставили горното ниво на строежа.
„Имаме издадена заповед за спиране на незаконно строителство. В момента засегнатите лица са подали възражение срещу нея до Административния съд. Въпреки това, ние няма да оставим нещата така и няма да допуснем изграждането на едно такова незаконно съоръжение”, заяви изпълняващият длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова.
Според областния управител на Бургас Вълчо Чолаков имотът, върху който се строи, е изключителна държавна собственост. Той допълни, че собственичката на въпросния ресторант Юлия Кючукова е получила полицейско разпореждане за спиране на строежа.
А самата тя обясни незаконния строеж с опит да спаси бизнеса си. „По принцип никой не ми е разрешил. 4 години си плащам тротоарното право на общината. Рисковано е. Аз поемам отговорност“, каза Юлия Кючукова. Тя допълни, че ще премахне незаконната постройка, но чака решение от съда.
Металните греди обаче ще останат през цялото лято, тъй като на 15 май влиза в сила забраната за строителство по морето.