Драма във висините: Български алпинист загина в Хималаите

 Българският алпинист Иван Томов изкачил осемхилядника връх Лхотце без допълнителен кислород и почина след мозъчен оток

Българският алпинист Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщи фирмата-организатор на експедицията.
Вчера, 35-годишният алпинист стана третият българин, изкачил осемхилядния връх Лхотце, четвъртият по височина в света. Причина за смъртта му е станал мозъчен оток заради усложнения, предизвикани от височината и налягането, съобщава Нова телевизия.
През 2013-та Томов оцеля при нападение на терористи срещу базов лагер на алпинисти.
Tретият българин, изкачил точно този осемхиляден връх в Хималаите, тръгнал към него миналата събота, с рускинята Анастасия Рунова. Рискувал – с неизлекувана кашлица.
По пътя нагоре ураганни върхове разрушават втория и третия лагер. Част от екипировката на Иван Томов е унищожена, но взима друга назаем. Вчера изкачил върха – за втори път след Христо Проданов това се случва без допълнителен кислород. На слизане обаче, около Лагер 4, Иван Томов се почувствал зле. Подали му кислород, сложили му инжекция, но алпинистът починал.
Д-р Карина Сълова, която е и лекар, и алпинист с опит в изкачването на осемхилядници, не познава лично Иван Томов, но познава порива да искаш да покоряваш и се плаши, че това започва да става модерно. “Планините са там, върховете са там, винаги можем да отидем при тях, но трябва много добре са се познаваме, на височина, разбира се – да не разчитаме, че младостта е факторът, който ще ни заведе до върха. Почти на всеки 8-хилядник има изчезнал, има загинал – може би тази комерсиализация във времето даде силата на много млади хора да тръгнат нагоре без да познават себе си на височина и това неминуемо води до инциденти”, коментира д-р Сълова пред камерата на Нова телевизия.
Иван Томов има два осемхилядника в личната си история на алпинист, два седемхилядника в Киргистан и Памир и две експедиции в Пакистан. Последният му въздух обаче остана в Хималаите.
Трагичният инцидент с българския катерач е поне 7-ия фатален случай тази седмица в Хималаите. На различни върхове са загинали ирландец, чилиец, двама индийци, както и шерпи, които са им помагали. Фаталните инциденти в планинската верига са най-чести точно в този период от годината. Сезонът за изкачването на хималайските върхове започва през март и продължава до края на май.