85 години от рождението на писателя Любен Петков

С представяне на книга и прожекция на филм в Бургас ще бъдат отбелязани 85 години от рождението на писателя Любен Петков (1939 – 2016). Домакин на събитието днес е Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов”. Публиката ще може да гледа филма „Ние сме болката” със сценарист и режисьор Боян Папазов и оператор Иван Тонев, а преди това е представянето на книгата на Любен Петков „Недоказани убийства”

Филмът и книгата се свързват през годините по един необясним, но всъщност логичен начин, пишат организаторите. Продукцията на Боян Папазов разказва за тримата нестандартни писатели и „духовни братя” – Любен Петков, Рашко Сугарев и Биньо Иванов. Книгата на Любен Петков „Недоказани убийства” е посветена на най-близки приятели на автора – Биньо Иванов и Рашко Сугарев.

Печатното издание съдържа разкази за Бургас, морето и Странджа. Героите в книгата, някои от които назовани с истинските им имена или не, са реални и разпознаваеми. В разказа, който оформя, писателят споделя „отколешната вина и наранена душа за стореното зло от човека – унижаващ и убиващ човека, откакто е станал човек”.

 

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 г. в странджанското село Крушевец. Средното си образоване завършва във Варна, висшето – във Варненския икономически институт. Работи като журналист и редактор във вестник „Народна младеж“, издателство „Български писател“, списание „Съвременник“. От 1993 г. е директор на издателство „Отечество“. Сред заглавията на неговите издадени книги са: „Зелени кръстове“, „Порта с лъвче“, „Календар“, „Преображение Господне“, „Убийство“, „Градът на истината“, „Сватбата на Акакий“, „Сладкишът на доктор Сириус“ и други. Носител е на престижни литературни награди. През 2005 г. получава голямата литературна награда на Бургаския регион „Златен Пегас“ за цялостно литературно творчество.

Почетен гражданин е на Бургас. Книгите му са преведени на руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и други езици.