90 млн. лв. са спечелили фирмите, изнасяли незаконно лекарства

Служби, органи и органчета се сетиха за далавери описани в медиите още преди две години и откриха описаното от тях като престъпление ?!

Над 90 милиона лева са спечелили фирмите, разкрити с незаконен износ на лекарства в чужбина. Прокуратурата не е повдигнала все още обвинения на заподозрените, но разпитите продължават.

Една от причините за липсата на лекарства е паралелният износ. Схема, работеща от години, според аптекари. Последният пример е акцията на МВР от събота. Разследваните – болници, аптеки и търговци. Всички те изнасяли лекарства в чужбина, заобикаляйки правилата. Лекарства, предназначени за български пациенти и платени по Здравна каса.

За лидер на последната разбита схема за износ на лекарства е сочен Амир Мохамед ал Хусаини. Сириец, фармацевт и собственик на фирма за търговия на едро с лекарства. След акцията на МВР офисът на фирмата беше затворен.

Амир не беше намерен и в дома му. Няма отговор и на въпроса как е изнасял лекарства, след като по закон медикаменти може да се продават в чужбина, едва след като са покрити нуждите на пациентите в България.

Интересно защо едва след две години след публикации в медиите Борисовци се сетиха да направят нещо ?!

“ Оказва се, че напук на всякакви регулаторни мерки у нас свободно може да се извърши „пране на лекарства“. Прилича на „пране на пари“, само, че става дума за илачи. Съмнителни лекарства, произведени в страни извън ЕС, където няма контрол на качеството, изведнъж влизат в оборот у нас. Това става по много елементарен и напълно незаконен начин. Имената на търговци на едро като „Глория интернешънъл“, „Биес глобалфарма“, „Ремедиум“ ЕООД, „Чирита“ се цитират в Европа като дилъри на фалшификати.

През април, май, юли и август 2015 г. търговецът на едро „Чирита“ ЕООД, с регистрация в Сливница, купува със 7 фактури от „Фалконс 2000“ стока за около 720 000 лв. За това, че има свързаност между „Чирита“ и „Фалконс 2000“, говори фактът, че едната аптека е на ул. „Цар Иван Асен II“ 16 в столицата. На същия адрес е регистрирана и фирмата на собственика на „Чирита“ – Астра-К“ ЕООД.

Същата фирма купува от „Оптима 09″, която има 3 аптеки в Русе, с 5 фактури лекарства за над 127 000 лв. Отново през месеците април, май, юли и август тази година.“-obuch.info/pacientite-she-imat-po-dobr-dostp-do-lekarstva-spored-promenit.html

Е, шум се вдигна, очакваме обвинения и фанфари за Горанов, Ананиев и Борисов, а керванът си върви … От Варна до София и оттам до Европата …

Свободен автор – Философът