94 години от рождението на капитан Георги Георгиев

Днес, 4 юни 2024 г.q отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев – първият българин, обиколил света с яхта.

Бъдещият легендарен капитан е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали, а годината е 1930. Едно от следващите назначения на бащата е във Варна. Семейството се мести тук през 1939 г. Тогава за пръв път Георги вижда морето, в което се влюбва завинаги, за да го покори години по-късно.

От малък прекарва повече време на пристанището, отколкото в училище. След кратък престой в София през 50-те години, отново се връща във Варна, където завършва вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване. Така вече сините простори пред него са открити и той и може да осъществи мечтата си – да плава по море.

Основател е на първия софийски яхтклуб „Академик”, а по-късно – и яхтклуб „Порт Варна”. Първото му по-сериозно плаване е обиколка на Черно море с яхтата „Вега” през 1974 г. През 1975 година по решение на клубния съвет Георги Георгиев прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание за самотници, известно тогава като ОСТАР от Варна до Батуми.

На 5 юни 1976 година яхтата „Кор Кароли“ е сред 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76. Състезанието Георгиев завършва 37-ми от общо 73 завършили в най-тежките хидрометеорологични условия, при които то се е провеждало.

Своето знаменито околосветско пътешествие с яхтата „Кор Кароли” (57-мо поред в световната история и първо за България) капитан Георги Георгиев започва в Куба на 20 декември 1976 г.

През Панамският канал и покрай островите Галапагос, „Кор Кароли” стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия яхтата се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Преминавайки през южният и северен Атлантик, капитан Георгиев достига отново Хавана след точно 201 дни, 21 часа и 36 минути, с което подобрява дотогавашния рекорд. Изминато разстояние е 23 018 морски мили.

С това постижение той е включен в Книгата с рекордите на Гинес от 1981 – 82 г. За съжаление, това се случва посмъртно, защото кап. Георгиев почива в Одеса през 1980 г., подготвяйки ново плаване с яхтата. Рекордът му не е подобрен в продължение на 10 години.

Яхтата „Кор Кароли” се съхранява във Военноморския музей във Варна.