Данаил Кирилов правосъден министър или когато един майтап стане трагична реалност

Данаил Кирилов ще е новият правосъден министър. Това съобщи  премиерът Бойко Борисов от централата на ГЕРБ.

колаж

Спомнете си как преди четири месеца под отворено писмо до шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, се бяха подписали над 70 юристи от цялата страна. Освен недоволството си те обявиха, че ще изпратят копия от дипломите си в НС в знак на протест, „тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото. Такова право, каквото НС създава, ние не сме учили! ”.

Те написаха още : “

Извънредното законодателство, придружено от обиди и намеци срещу Върховния касационен съд не кореспондират със статута Ви на председател на правната комисия в НС.

Грубото погазване на гражданските права, създаването на извънредни съдилища и успешните опити на прокуратурата да влияе върху работата им, както и да се меси в законно регламентирана проверка от висшестоящ съд говорят за тръгване на законодателството в тоталитарна посока, а това е нещо недопустимо за държава, членуваща в ЕС.

Последните идеи на ГЕРБ да бъдат освободени от действието на антикорупционния закон общинските съветници показва, че всъщност декларираната цел на горепосочения закон не е реалната, а този закон се явява бухалка срещу неудобните за властта личности или освобождава от отговорност удобните. Избирателното прилагане на закона, както и извършваните проверки по него, които няма да имат срок, говорят за други цели.

Това, че законодателят отказва да види проблема в работата на прокуратурата и едва ли не дава индулгенция чрез антикорупционния закон срещу наказателно преследване за корупция по високите етажи на властта в едни случаи, а в други бива ползван като репресия срещу неудобни на властимащите хора, опитвайки се да внуши на обществото виновността на проверявания не кореспондира с основните правни норми.

Настояваме да се съблюдават демократичните принципи и разделението на властите, както и да се спазват правилата при приемане на закони, в противен случай ще изпратим копия от дипломите си в НС в знак на протест, тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото.

И сега това недоразумение ще е правосъден министър на БГ територията ?!

Свободен автор – Философът

колаж : Васил Тодоров