За голямо съжаление ППДБ продължават с безкритичността към избора на Димитър Радев за управител на БНБ

За голямо съжаление ППДБ продължават с безкритичността към избора на Димитър Радев за управител на БНБ, поредния компромис, временен. Накрая става така, че поради липса на по-добра кандидатура, остава Радев. Като междувременно отсвириха възможността за конкурент.
Да припомня, че Радев има сериозни прегрешнеия и за КТБ – покри действията на предишния управител и най-вече намесата на прокуратурата, сега през ЕСПЧ ни съдят и цялата пирамида КТБ ще рухне в съда, като се обяви целия фалит за противозаконен. Ами Общинската банка, която дадоха на собственик на човек без право, ами допълнителната капитализация на Първа Инвестиционна Банка – спасиха с държавни пари частна институция, без да променят собствеността и нанесоха щета на държавата в размера на десетки милиони лева, и това е под прекия диктат на управителя на БНБ, списъкът е дълъг, щетите за за стотици милиони. Управителят на БНБ в бяло, Борисов в бяло, Пеевски в бяло и никой от ППДБ не задава „трудните“ въпроси.
Ами изпълнението на основната функция на регулатора – при Радев лихвения диференциал между лихви по депотизи и по кредити е на рекордно равнище, с което позволи на банките да създадата олигопол и да пренебрегнат интересите на вложителите. Ами безразборните такси, които сега формират по-голяма част от печалбите на банките, те не печелят от работа, а от рекет, който регулатора не контролира. Докато народът губи спестяванията, банките постоянно регистират големи печалби, дори в кризата.
Обществената функция на банките, заради която те се защитени със специален режим, е да посредничат между парите на гражданите и компании – и това нещо БНБ не върши. Когато банките трупат печалби извън пазарните им заслуги, се превръщат в квазиданъчна служба, която компрометира перспективите за дългосрочен растеж.
Това в ППДБ не го ли знаят или имат „по-висши“ съображения. Някой нещо мноооого е сбъркал. Момчета и момичета – както сте дошли, така и ще си заминете, ако не се сапикясате.
Май действително ще трябва да критикуваме по-твърдо, защото с „мекото“ не се получава.